Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Prostaat kanker en oxidatieve stress: Dilemma?
Goede middag Dr Bangma/Dr. Kalsbeek,
Sinds een paar jaar voed ik me met een «Whole Food Plant Based» dieet met een bijkomstige focus op levensmiddelen die rijk zijn aan antioxidantia. Dit o.a. ter vermindering van DNA schade en een gereduceerde kans op het ontstaan van kanker.
Echter, regelmatig lees ik dat prostaat kanker cellen oxidatieve stress minder goed verwerken kunnen hetgeen in hogere mate tot celdood leidt in vergelijking met normale cellen. Is dit juist?
Daar ik al aan prostaat kanker leidt, en als het bovenstaande waar is, is het dan wel verstandig voor mij om voeding met een hoge antioxidante capaciteit te nuttigen?
Antwoord
Beste Mijnheer, u stelt een ingewikkelde vraag voor mij want ik kan niet zien welke literatuur u gebruikt voor de vraag of prostaatkankercellen zich anders gedragen dan andere cellen. De onderliggende moleculaire mechanismen om beschadigd DNA te herstellen zijn voor zover bekend dezelfde als bij andere cellen, maar het patroon van DNA-veranderingen dat leidt tot groei kan mogelijk wel anders zijn. Om een voorbeeld te noemen: andere kankercellen zijn niet zo afhankelijk van het hormoon testosteron als de prostaatkankercel is. Dit beantwoordt uw vraag niet, maar wel dat antioxiedanten onder de streep wel degelijk de groei van prostaatkankercellen in het laboratorium vertragen. En ook dat er aanwijzingen zijn dat dit in de practijk ook gebeurt. Ik zou u daarom aanraden om toch gezonde voeding te gebruiken met de in de schijf van vijf normale hoeveelheden voedingsadditieven. U kunt deze bij mij opvragen zo u wilt via de redactie.
Vriendelijke groeten, Chris Bangma
Ik zie dat ik het onderwerp «anti-oxidanten» en «voeding» anders had moeten formuleren. Waar ik op willen doelen was een bestralings-situatie.
In het Prostraatkanker Logboek van de Prostaatkankerstichting (Tiende druk, 2024, blz 97) is geschreven «Bij kankercellen is het DNA-herstelmechanisme vaak al verstoord. Zij sterven eerder door straling. Ook delende cellen, wat kankercellen ongecontroleerd zijn, leggen altijd sneller het loodje door de stralingsschade.»
Een deel van de schade wordt veroorzaakt door oxidatieve stress/vrije radikalen, geinduceerd door de ioniserende straling. Vandaar mijn onzekerheid betreffende het hoge gehalte van anti-oxidanten in mijn voedingspatroon.
In 2010 verscheen een paper in het Nutrition Tijdschrift (M.H. Carlsen et al, Nutrition J. 2010 Jan 22:9:3, The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements worldwide). In mijn WFPB voedelpakket zitten een aantal elementen met een (zeer) hoge anti-oxidatieve waarde. Het is echter maar de vraag hoeveel biologisch beschikbaar zal zijn en of het überhaupt de target cellen bereikt, opgenomen wordt en z’n anti-oxidatieve werking kan uitvoeren.
Ik heb dan ook besloten om, gedurende de komende bestralings periode, alleen een aantal prominente anti-oxidatieve vertegenwoordigers uit m’n voedselpakket te halen. Verder blijft alles bij het oude.
Dank U voor het geduld.
Met vriendelijke groeten
Beste Mijnheer ik begrijp uw dilemma, en ik kan u zeggen dat de wetenschap daar ook niet uit is. Aan de ene kant wordt kanker verooorzaakt doo9r radicalen die het gezonde proces van DNA-replicatie vertoren, en kanker verookzaken, aan de andere kant gebruik je dat proces ook om de kanker cellen een tik te geven zodat ze kapot gaan. Terwijl je als preventie tegen kanker goede voeding gebruikt met antioxidanten, en vervolgens daarmee de radicalen die je opwekt met straling om de kanker kapot te maken weer teniet doet met die antioxidanten. Het enige wat ik daarop kan zeggen is dat er bijzonder veel oxidatieve processen zijn die allemaal verschillende metabolieten in de cel kunnen voorzien van vrije electronen (radicalen). En dat de invloed van voedingsstoffen op die balans maar beperkt bekend is. Ik denk dat de overmaat aan radicalen opgewekt in de tumor zodanig is dat de voeding daarop wellicht weinig uitmaakt, maar dat in alle andere gezonde weefsels (waar de bestraling niet komt) de voedings-antioxidanten wel een beschermende rol spelen.
Vriendelijke groeten, Chris bangma