Klachten

Beste dokter, 

Ik zie op deze website niet wat de symptomen / klachten zijn van prostaatkanker. Hoe kan de man merken dat hij wellicht prostaatkanker zou kunnen hebben. Wanneer moeten de alarmbellen afgaan? 

Alvast dank.

Met vriendelijke groet,

Mevrouw Haarlem12345

Antwoord

Beste Mevrouw, dank voor uw vraag.

Er bestaan nauwelijks specifieke klachten voor prostaatkanker. Als er klachten ontstaan van deze kwaadaardigheid, dan is dat meestal in een laat stadium als de tumor al uitgezaaid is naar de botten. Daardoor kan pijn ontstaan ten gevolge van kleine breukjes in het bot. De tumor begint natuurlijk in de prostaat, maar moet daar al een forse afmeting hebben om klachten te veroorzaken doordat de plasbuis vernauwd wordt, of er een bloeding optreedt. Bij dat laatste kun je bloed in de urine vinden, of in het sperma bij de zaadlozing. De meeste mannen denken aan prostaatkanker als het plassen wat moeilijker begint te verlopen. Maar die klachten hebben gewoonlijk niks met kanker te maken.

Al met al betekent het dat je nergens heel actief op kunt letten om prostaatkanker te vinden in een stadium dat het te genezen is. De enige methode om prostaatkanker op tijd te vinden is om te screenen. Daartoe overleg je eerst met je huisarts of dit zinvol is, en wat de voor- en nadelen van screening zijn.

Veel success. Als er nog vragen zijn, hoor ik het graag.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dank u wel voor uw antwoord. 

Ik heb nog een aanvullende vraag. Worden mannen vanaf een bepaalde leeftijd opgeroepen voor een bevolkingsonderzoek? En zoja vanaf welke leeftijd en wat is de frequentie van de oproepen? 

Alvast dank! 

Met vriendelijke groet,

Mevrouw

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Het antwoord is geplaatst door de kanker.nl infolijn namens Prof.Chris Bangma.

Beste Mevrouw, neen, in Nederland bestaat geen bevolkingsonderzoek voor prostaatkanker. Dat is een weloverwogen besluit van de Gezondheidsraad die alle bestaande gegevens in acht neemt. Er is eerder tussen 1992 en 2005 een studie geweest (te vinden onder de naam ‘ERSPC’) die de mogelijkheid tot bevolkingsonderzoek bekeken heeft. Daarbij werden toen met name veel slapende prostaatkankers gevonden die verder geen symptomen geven tijdens het leven, en daarom ook geen behandeling behoeven. Deze ‘overdiagnostiek’ is een belangrijk nadeel van bevolkingsonderzoek. Met de huidige methoden van risico bepaling en MRI zou een dergelijk bevolkingsonderzoek wel anders uitvallen. Helaas mogen wij dergelijke studies in Nederland niet verrichten. Leest u ook even mijn blog over de recente media uitingen hierover.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46