Bestralingsmethode bij prostaatkanker.

Diagnose prostaatkanker,niet uitgezaaid. Behandeling Zoladex gedurende 1 jaar en bestraling. Ik kan kiezen tussen: VARIAN ETHOS apparatuur (CT + bestraling) 25-30 keer         of MR-Linac (MRI + bestraling max. 5 keer) Deze bestraling duurt veel langer en is veel intenser.   Mijn vraag is nu: Welke van deze 2 methodes geeft de minste bijwerkingen en welke van deze twee geeft de meest preciese bestraling zonder omliggend weefsel te beschadigen?

 

Antwoord

Beste mijnheer, beide methodes zijn ontwikkeld om de bijwerkingen zo laag mogelijk te houden. De gevoeligheid daarvoor is niet per individu te voorspellen. En ook kan er verschil zijn tussen kortere en langere termijn. Omdat de methodes niet direct met elkaar vergeleken zijn is een verschil ook moelijk aan te geven. Uw radiotherapeut weet daar het meeste van. Mijns inziens zijn de verschillen niet groot, en wordt de keuze meestal bepaald in welk behandelteam je terecht komt. Als u daarin vertrouwen heeft, dan is het winkelen voor de 'beste' methode wellicht niet nuttig.

Het spijt mij als ik onvoldoende antwoord geef op uw vraag. Ik hoop dat u er met uw radiotherapeut uit komt. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46