SPOED vraag: Schaamlipkanker 96-jarige moeder - zeer hoge neuropatische pijnen in het gebied!

Bij mijn moeder is in 2017 Lychen Sclerosus geconstateerd en toen is dit operatief verwijderd. Nu in febr/maart 2021 is dit op ander plekje teruggekomen: Plaveiselcelcarcinoom 3 cm. Omdat haar conditie verzwakt was, durfde men een operatie niet aan. Daarvoor in de plaats is gekozen voor palliatieve bestraling om enigszins de pijn te beteugelen. In tegendeel ... de pijn is na ruim 5 weken na bestraling alleen maar erger geworden en ik als dochter ten einde raad en wanhopig: het is niet meer om aan te zien om iemand zo te zien creperen en te zien kreunen van de pijn ( als een aangeschoten dier lijdt zij aan zeer hoge neuropatische pijnen in het aangedane gebied en haar buitenste schaamlippen en het perineum is enorm gezwollen incl liezen ). Crèmes zoals Lidocaïne en Gabapentine 6% bieden geen soelaas. Ik moet telkenmale om de 3 uur 200 Mcgram Fentanyl ( Abstral ) toedienen ( van 40o Mcgram ging zij trippen ) en zij heeft om de drie dagen een Fentanyl pleister van 5o Mcgram; daarbij 6 x p dag 1000 milligram Paracetamol en haar reguliere medicijnen. Ik voel mij intussen een gifmengster. Nachtenlang en ook tussendoor overdag  kermt zij en schreeuwt zij het uit van de pijn. Ik heb echt het gevoel dat de jonge huisarts het ook niet meer weet. In opdracht v mij heeft zij een pijnpoli gebeld, maar ze komt niet verder dan een voorstel van een morfine pompje ( waarvan ik op deze site van een jonge vrouw gelezen had dat zelfs morfine niet hielp, maar slechts een internist / pijnpoli die haar de juiste dosering pijn pleisters bezorgde ). WAT KAN IK DOEN? Svp ... laat een van de professionals mij alsjeblieft een advies geven. Afz dochter mevr Radeloos 

 

Antwoord

Beste mw. Radeloos,

Wat een naar bericht, een dierbare zo te zien lijden.

 Een passend antwoord is niet eenvoudig via dit platform.  We kennen niet voldoende van uw moeder om een passend medicatie advies te geven.  Het is goed dat u contact heeft met een pijncentrum. Het starten van een morfine pomp kan helpen om wat sneller de meest effectieve dosering te vinden.  Het effect van ophogen van een fentanylpleister laat vaak wat langer op zich wachten.  
Bij neuropathische pijn  wordt er vaker gabapantine voorgeschreven. Dit kan ook via een een pil. Ook hierbij duurt het vaak wat langer voor er pijnstillend effect optreedt. Daarbij geeft orale medicatie  bijwerkingen, die moeten worden meegenomen in de overweging om dit middel te starten. Dus of dit  voor uw moeder geschikt is , is  via deze weg helaas niet te zeggen.

We wensen u en uw moeder heel veel sterkte.

Met vriendelijke groet,
Het Pijnteam.
 

Laatst bewerkt: 24/06/2021 - 10:08