Pijn bij uitzaaiingen in de lymfeklieren

Ik heb prostaatkanker , uitgezaaid ( botten en lymfeklieren )

Ik heb een prostaatverwijdering gehad , vorig jaar in augustus , dan hormoontherapie en 6 x docetaxel .

Die behandelingen werken . PSA begint nu wel terug te stijgen , maar da’s een ander verhaal .

Nu heb ik van die prostaatoperatie nog altijd last . Urine in de blaas is onaangenaam , een halfvolle of volle blaas is pijnlijk en geeft pijn bij het plassen .Idem voor mijn darmen .Pijn straalt dan door naar beneden , tot in m’n aars en ballen .

Nu , het is allemaal best verdraagbaar , en ook niet altijd , dus het stoort mij eigenlijk niet zo erg .

Echter , je hebt kanker , je weet dat er vroeg of ( hopelijk ) laat kanker gerelateerde klachten gaan optreden , dus het maakt je toch allemaal wel wat aan het piekeren .

Nu hoor en lees ik dat uitzaaiingen in de lymfeklieren in principe geen pijnklachten geven .

Maar is dat zo , of wat voor ellende kan het eventueel toch geven

Het enige dat ik in de literatuur vind is dat er eventueel lymfeoedeem kan optreden .

Ik heb met mijn behandelend team best een goede verstandverhouding , maar hier krijg ik toch geen bevredigend antwoord op .

En het is zo dat ik in het begin van mijn ziekte een aantal keren onaangenaam verrast ben geweest , dat het uiteindelijk allemaal een stuk erger was dan eerst gezegd , dus aan nodeloze geruststellingen heb ik niets  en de opmerking " we zullen wel zien als het zover is " helpt ook al niet veel .

Gr , Willy

Antwoord

Beste Willy,

De onzekerheden bij kanker,  meer dan vervelend. En zeker als je behandelteam geen bevredigend antwoord kan geven.  Helaas kan dit vaak ook echt niet. Iedereen is anders en de kanker laat zich vaak slecht voorspellen.
Ook pijn is voor iedereen weer anders. En wordt behalve dat het beïnvloedt wordt door het lijf ook nog eens beïnvloedt door hoe we ons verder voelen. Als we ons mentaal sterk voelen kunnen we vaak meer verdragen.  Maar ja hoe sterk ben en blijf je bij een ziekte als kanker…
De emoties worden meestal zwaar op de proef gesteld.

Lymfemetastasen zelf geven meestal geen pijn, de lymfeklieren hebben in ons lijf flink wat ruimte om groter te worden. Denk eens aan een fikse verkoudheid of keelontsteking dan heb je flink opgezette klieren, maar daar voel je eigenlijk geen pijn van.  
als er druk ontstaat op omliggende weefsels dan zou er wel pijn kunnen ontstaan. Dit horen wij niet veel. 
Oedeem geeft zwelling  en dat kan wel pijnlijk zijn. Dit zal ook Afhankelijk zijn  van de plaats waar het oedeem zit. Oedeemtherapie kan hierbij mogelijk  helpen.

Of en wanneer je klachten krijgt is dus niet te voorspellen. Het is fijn dat je een goede verstandhouding hebt met je zorg team.  Durf je bij hen aan te geven hoe je je voelt?
De onzekerheden kunnen ze niet wegnemen. Meedenken met je zorgen kunnen ze wel.

Kan je iets met dit antwoord? 
Veel sterkte ,

Het Pijnteam.

 


 

Laatst bewerkt: 17/10/2021 - 17:38

Je antwoord is toch wel behulpzaam;

Waarvoor dank . Gr ,willy

Laatst bewerkt: 17/10/2021 - 19:14

De achterliggende vraag  was eigenlijk of die post-operatieve pijnen die ik heb effectief een gevolg zijn van de operatie , of dat ze toch op een of andere manier te linken zijn aan groeiende uitzaaiingen in de lymfeklieren .

En daar heb ik eigenlijk toch wel een geruststellend antwoord op gekregen .

gr ,willy

Laatst bewerkt: 17/10/2021 - 19:50