Neuropathie

Goedenavond

Ik heb momenteel ook last van zenuwpijnen, waarschijnlijk ten gevolge van medicijngebruik (geen chemo) maar er staat wel in de bijwerkingen dat dit ook bij het medicijn kan voorkomen.

U schrijft dat je niet zelf moet wachten tot het over is maar een arts moet raadplegen. Wat zou de arts dan moeten doen? Want ik heb de arts het verteld maar ze weten het ook niet.

 

Mvg

Mayva

Antwoord

Beste Mayva,

Zenuwpijn door medicatie, een nare bijwerking. 

Er zijn medicijnen de bij zenuwpijn verlichting kunnen geven,  Vaak duurt het wel even voordat je  effect merkt. Sommige middelen na een paar dagen  bij andere  soms pas na 1-2 weken.  Gabapentine of pregabaline  en amitriptyline zijn  enkele voorbeelden van medicijnen die effect kunnen hebben op zenuwpijn. Net als alle andere medicijnen hebben ze wel bijwerkingen, laat u dus eerst goed informeren. 
Ook een crème of pleister  met capsaicine, kan verlichting geven.  Capsaicine is een stof uit hete peper,  die zorgt dat de zenuwen in de huid minder prikkels doorgeven en de pijn  wordt verlicht. De crème moet meerder keren per dag worden gesmeerd en geeft meestal na 1-2 weken effect. Hierbij moet u wel opletten dat u de handen goed wast na gebruik en voorkomt dat crème  in het gezicht komt, want dat is erg pijnlijk. (Hete peper).
In de pleister zit een hogere concentratie  Capsaicine en wordt daarom in het ziekenhuis (meestal bij een pijncentrum/polikliniek) geplakt. De pleister blijft ongeveer 30 minuten tot een uur op de pijnijk plek(ken).  Het effect op de pijn laat ook hier  soms op zich wachten 1-2 weken, maar houdt vaak lang, kan tot 3 maanden. Na de behandeling  kunt u weer naar huis.

Er zijn dus best wat mogelijkheden, die wat verlichting kunnen bieden en het overwegen waard zijn.

Is uw vraag zo  voldoende beantwoord? 

met vriendelijke  groet 
het Pijnteam

 

Laatst bewerkt: 05/03/2021 - 09:25