Na chemo pijn bij kauwen

Gisteren heb ik mijn eerste Chemo kuur gehad, er waren wat bijwerkingen (zoals een kater gevoel in mijn hoofd)  maar er was 1 bijwerking die ik nergens terug kon vinden maar die ik wel opvallend vond. Als ik iets ging eten kreeg ik bij het kauwen stevige pijn in mijn bovenkaken aan beide kanten onder het oor. Na een aantal keren kauwen verdween dit pijnlijke gevoel. Kan dit met lymfeklieren te maken hebben en zo ja wat gebeurd er dan? 

 

 

 

 

 

Antwoord

Chemotherapie kan  verschillende klachten geven,  dat is ook deel  afhankelijk van de soort chemotherapie. Mondklachten tgv aantasting van de slijmvliezen in de mond  is veel beschreven bijwerking, maar dat beschrijft u niet.

Bij bijvoorbeeld  oxaliplatin wordt pijn in de kaken wel vaker genoemd.  Pijn  na chemotherapie is dan vaak een gevolg van beïnvloeding/beschadiging van de oppervlakkige zenuwen, Neuropathie is de term die daar bij hoort. De kortdurende  pijn, die verdwijnt  na een aantal keer kauwen, die u beschrijft, daarvan weet ik  niet zeker of dat een typische pijn is voor chemotherapie.   Pijn bij kauwen komt ook spontaan voor, bij een overbelasting van de kauwspieren bijvoorbeeld of soms is spanning daar een oorzaak van .
Het advies is om  het ook aan uw behandelaar voor te leggen, die kan  een persoonlijker antwoord geven.

Je kunt ook nog de  site bijwerkingen bij kanker.nl  van de iknl  bekijken bij  de chemo die u heeft ondergaan. 

https://www.bijwerkingenbijkanker.nl

Ik hoop dat je toch wat aan het antwoord hebt

Met vriendelijke groet 
het pijnteam

 


 

Laatst bewerkt: 05/11/2020 - 08:51