Late neuropathie na chemo

Goedendag,

Ik ben ruim 10 jaar geleden succesvol behandeld tegen baarmoederhalskanker. Ik heb destijds 6 kuren cisplatin gehad.Hierdoor ben ik altijd wat last blijven houden van mijn tenen, met name op zeer warme of zeer koude dagen. Er viel echter prima mee te leven. Nu heb ik de afgelopen maanden echter toenemende klachten, de prikkelende en "op watten lopende" gevoelens breiden zich uit richting mijn hielen. Ook heb ik steeds het gevoel alsof mijn onderbenen "slapen" en alsof ik sta te trillen op mijn benen van schrik (onderbenen tot de knie).

Mijn vraag is: Is het zóveel jaar na behandeling nog mogelijk dat de neuropathie zich alsnog uitbreidt, nadat het zich bijna 10 jaar alleen beperkte tot mijn tenen?

Antwoord

Beste Daphne76,

Wat vervelend dat na zoveel jaar de klachten toenemen. Wanneer klachten (zomaar) veranderen is dat wel een rede om je arts om advies te vragen.  

Polyneuropathie  na chemo therapie, neemt bij de een af na de behandeling, bij anderen blijft het bestaan, maar het kan ook toenemen. Die toename gaat meestal heel geleidelijk. Waarom dat  voor iedereen zo verschillend is , daarover is nog niet heel veel bekend. 

Soms zijn er behandelingen mogelijk die de klachten kunnen verlichten.

Ons advies is , bespreek de klachten met je (huis)arts.

We wensen je in elk geval veel sterkte .

Met vriendelijk groet ,

Het pijnteam


 

Laatst bewerkt: 30/01/2021 - 09:51