Erge pijn rondom

26 november 2021 om 17.29

Hallo, bij mijn echtgenoot zijn van de rechter long de twee onderste kwabben weggenomen op 17 september dit jaar . Ondertussen heeft hij nog verschrikkelijk pijn helemaal rondom boven de buik waarbij hij niet zonder zware pijnstillers kan en zit er nog steeds ontsteking in het bloed te zien . Zouden het de ribben zijn die zo pijnlijk zijn ? 

Antwoord

Beste Pea,

Wat ontzettend naar om je partner te zien lijden.  

Als pijnstillers niet genoeg doen kan dat verschillende redenen hebben. 
bijvoorbeeld dat de dosering nog niet goed is, dan is ophogen van de dosering tot er voldoende effect is nodig. Hierbij hoort dan ook gekeken  worden naar de bijwerkingen.

Soms is het beter om over te stappen op een ander medicijn, bijvoorbeeld van oxycodon naar fentanyl, dit zijn allebei opioiden (morfine achtige middelen), toch zien we vaak dat het na een “switch” van medicatie de pijn meer dragelijk wordt. Zo zijn er meerdere stappen te bedenken. 

Soms als “gewone” pijnstillers niet goed helpen, bijvoorbeeld als er zenuwpijn is. Dan kunnen andere middelen voorgeschreven worden.  Gabapentine en pregabaline zijn daar voorbeelden van. 

Wat soms ook kan is dat er een pijnblokkade wordt gegeven. Door medicatie in te spuiten in de buurt van de zenuwen die pijn doorgeven, wordt dat doorgeven van pijn afgeremd. Daar zijn verschillende manieren voor. Dit wordt voornamelijk  door een pijnspecialist gedaan.

En dan zijn er ook nog niet medische interventies te bedenken die kunnen bijdragen aan de verlichting van pijn. Afleiding en ontspanning met muziek bijvoorbeeld kan helpen. Dat klinkt als het zo beschreven staat misschien een beetje raar, maar dit kan echt bijdragend zijn. Met muziek kunnen we (als we daarvan houden) makkelijker ontspannen en maken we  zelf  stoffen aan die pijnstillend werken.

Dit is allemaal heel kort beschreven. Wat voor uw man geschikt is via deze weg heel moeilijk in te schatten. Maar dat er nog mogelijkheden zijn om tot pijnverlichting te komen, dat denken we wel. Ons advies is om de klachten te bespreken met zijn behandelaar/ casemanager. En zo nodig te vragen of er in uw omgeving een pijncentrum/pijnpoli  is dat mee kan denken in uw persoonlijke situatie.

Is dit toch een beetje een antwoord op de vraag?

Met vriendelijke groet
Het Pijnteam

 

 

 

Laatst bewerkt: 27/11/2021 - 11:23
28 november 2021 om 11.27

Hartelijk dank voor de hulp ik ga er over praten 😉

Laatst bewerkt: 28/11/2021 - 11:27