Kan de lange wachttijd op behandeling ernstige consequenties hebben voor mij?

23 februari 2020 om 18.08

Op 11 februari heeft de sneldiagnose penis vastgesteld dat ik ik peniskanker heb en dat een penis behoudende operatie noodzakelijk is. De wachttijd hiervoor is 7 tot 12 weken. Afgelopen week heb ik voortdurend pijn in m'n penis en af en toe bloed de eikel. Bij bloeding gebruik ik betadinezalf om de wond te ontsmetten.  Ik maak mij  ernstig zorgen dat de lange wachttijd op behandeling  de kanker de kans geeft zich uit te breiden. Kunt u mij informeren in hoeverre mijn zorgen terecht zijn?

Antwoord

Geachte heer,

De diagnose (penis)kanker brengt veel onzekerheid en angst met zich mee, daar hebben wij alle begrip voor. Elk ziekenhuis doet zijn uiterste best om patienten zo snel mogelijk te helpen, maar een wachtlijst is in de praktijk onvermijdelijk.

Vaak is het zo dat een dergelijke afwijking op de penis er achteraf al maanden of zelfs meer dan een jaar blijkt te zitten voordat de diagnose gesteld wordt. Dit betekent in de praktijk vaak dat enkele weken wachttijd  geen grote risico's met zich meebrengt, zeker als de klachten niet fors toenemen of de afwijking maar minimaal/langzaam groeit.

Als de klachten erg toenemen of de afwijking erg groeit, kan dit een reden zijn om te kijken of het mogelijk is om de operatie eerder te plannen. U kunt altijd contact opnemen als u in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis wordt behandeld met uw case manager/verpleegkundig specialist om de klachten te bespreken. De case manager kan soms ook de operatie planning al inzien en u hier een recentere indicatie van geven. 

Laatst bewerkt: 26/02/2020 - 10:10