Verschil bestraling Linac en standaard MRI

1-Wat is werkelijk het verschil in nauwkeurigheid in gebruik van de MRI LINAC en de reguliere MRI apparatuur. Dwz geen gebruik van goudmarkers bij de MRI LINAC en het gebruik van goudmakers bij de reguliere apparatuur. Ik heb zelf van een radiotherapeut van het A.v.L. in A’dam mogen vernemen dat er In principe weinig verschil is? Wat is dan de MEERWAARDE  van de LINAC (behalve geen gebruik goudmarkers)?

1a-Bij het Haga schijnt het ook mogelijk te zijn om in sommige gevallen te kunnen volstaan met 5 bestralingen. Is dit dan ook  dezelfde sterkte in straling en nauwkeurigheid of kunt u daar geen uitspraak over doen?

2-Bij o.a. Haga ziekenhuis en UMC Utrecht ( ook LINAC) worden bij alle bestralingen geen Klysma toegepast? Bij het A.v.L. wordt dit wel toegepast!
Wat is dan de meerwaarde van een klysma bij elke bestraling. 

 

met vriendelijke groet,

G.Baumgarten

 

 

 

 

 

LINAC

 

 

Antwoord

Geachte heer Baumgarten,

Ook op deze vragen kan ik als radioloog (ik maak afbeeldingen van het lichaam) helaas geen goed antwoord geven. Een radiotherapeut kan dit beter. Maar ik zal een poging wagen om vraag 1 te beantwoorden. 

De MR-Linac maakt direct gebruik van de MR-beelden om te bestralen. Een MRI-laat de prostaat en zijn omgeving beter zien dan een CT-scan. Dus op een MRI kan uw prostaat tumor nauwkeuriger worden gelokaliseerd. Een niet-MR-Linac  maakt echter gebruik van CT-scans om de tumor te bestralen. Om op basis van de MR-beelden te bestralen moeten deze daarom worden gefuseerd met een CT-scan. 

Voor uw vragen 1a en 2 verwijs ik u naar uw radiotherapeut,

Met hartelijke groet,

Jelle Barentsz

Laatst bewerkt: 06/07/2020 - 16:56