Prothese maakt beoordeling MRI zeer moeilijk

Ik heb een heup prothese (rechts) waardoor de prostaat kanker moeilijk is te zien.

PSA 13,50   MRI apparaat bouwjaar 2019

Radioloog stelt: slechte kwaliteit opname door artefacten van heupprothese rechts. Hierdoor zijn de DWI-gewogen opname niet te beoordelen en de T2 gewogen opnamen matig beoordeelbaar. Onzekere laesie mogelijk passend bij significant prostaatcarcinoom of toch prostatitis (PI-RADS 3). Indien tumor is mogelijk ook extracapsulaire uitbreiding.

Er zijn 14 biopten genomen waaruit bleek dat het een low risk prostaatkanker is en aangeraden werd een actieve surveillance uit te voeren met PSA metingen elke 3 maanden en MRI een keer per jaar.

Vraag 1: hoe kan de radioloog ontwikkelingen zien in de volgende MRI als de eerste MRI een slechte kwaliteit heeft en er ook niet gezien kan worden of er een extracapsulaire uitbreiding is ?

Vraag 2: is er ergens in de wereld een beter MRI apparaat waarmee wel een goede kwaliteit MRI gemaakt kan worden ondanks de heupprothese  en dus de ontwikkelingen van het carcinoom goed gezien kunnen worden?

Vraag 3: kan er nu extracapsulair uitbreiding gekomen zijn door de genomen 14 biopten?

Antwoord

Storing door een heupprothese.

Geachte heer,

1. (Z)Hij zal dit niet goed kunnen zien hoe agressief de tumor is. Dat is namelijk vooral op de diffusie-beelden  zichtbaar: die wat zeggen over agressiviteit). Deze zijn meestal door heupprothesen sterk gestoord. De beeldverstoring treedt ook blijkbaar op de T2-gewogen (anatomische) beelden op. Daardoor spreekt de radioloog (e) over "onzekere"  extracapsulaire uitbreiding. Dat wil zeggen, dat (z)hij geen uitspraak hierover kan doen. Doorgaans hebben de T2-gewogen beelden minder last van heupprothesen.

Hoe waren de contrastopnamen? Deze hebben het minst last van heupprothesen.

2. Met een 1.5T-apparaat zijn de storingen veroorzaakt door een heupprothese minder. Ook kan je speciale opnamen (sequenties) maken, die minder last hebben van metaal. Ik weet niet met welk apparaat de MRI gemaakt is, als dit 3T was, zou het nieuwe onderzoek beter uitgevoerd kunnen bij 1.5T. 

Wij beschikken over een 1.5T-apparaat, dat opnamen kan maken die minder last hebben van ijzer. 

Hartelijke groet,

Jelle Barentsz

 

Laatst bewerkt: 28/06/2021 - 16:13

Dank voor uw snelle reactie.

Ik zal vragen wat voor een MRI er staat in het MRI Centrum Nijenburg 150 Amsterdam. Ik heb de DVD met de MRI opname die ik zelf niet kan openen om te bekijken.

Er zijn geen contrastopnames gemaakt.

Staat uw 1,5T-apparaat in Radboud ziekenhuis in Nijmegen ?

Het is een Stainless Steel prothese dus hopelijk geeft uw 1.5T-apparaat een betere kwaliteit zodat er beter de ontwikkelingen gevolgd kunnen worden.

Ik vrees dat er nu extracapsulair uitbreidingen zijn gekomen door de genomen 14 biopten (waarvan 8 prostaatcarcinoom aantoonden), als ik andere vragen lees op deze web-site dan is er door biopten een grote kans op, klopt dit?

Dank voor uw hulp wat zeer door mij gewaardeerd wordt !

Laatst bewerkt: 29/06/2021 - 09:45

Geachte Heer,

Wij hebben zowel een 1.5T als een 3T apparaat.

Het is heel erg onwaarschijnlijk, dat door de biopten extracapsulaire uitbreiding is ontstaan!.

Graag gedaan.

Hartelijke groet,

Jelle Barentsz.

Laatst bewerkt: 30/06/2021 - 20:43