Protaatkanker terugkerend, wat nu

Geachte professor.

Nadat bij mij eind dec 2016 prostaat kanker is vastgesteld met indicatie Gleason 4+3=7 en 3+3=6, is besloten tot algehele verwijdering inclusief wat lymfklieren. Dit is feb 2017 uitgevoerd. Na verwijdering zijn alle snijvlakken schoon en zijn buiten de prostaat een totaal van 9 lymfklieren verwijderd, deze waren ook schoon. De PSA testen nadien geven nihiel tot aan begin 2018. Hierna is geleidelijk de score opgelopen tot 0,17. Daar zijn we nu. Vandaag een gesprek met de uroloog gehad,waarin hij aangaf mijn ziektebeeld met een kring artsen te bespreken(AMC), zelf wordt ik in Amstelland Amstelveen behandeld. Hij geeft aan dat bestraling waarschijnlijk de weg is die gekozen wordt. Op mijn vraag of dit dan niet erg veel nevenschade kan aanrichten met mogelijk incontinentie ten gevolg.  En of er niet eerst een PSMA scan mogelijk is, zodat men gericht kan bestralen, geeft hij aan dat de waarde daar waarschijnlijk nog te laag voor is. Ik heb erg veel vertrouwen in mijn uroloog, maar ik heb nu zelf echt de indruk dat het meenis is, vandaar dat ik naar zoveel mogelijk expertise zoek. Wat hij aangeeft , dat de huidige zienswijze is dat vervolgbehandeling het best kan plaatsvinden indien PSA < 0,2.

Vandaar deze vraag, wat kan ik het best doen,

  • is het niet verstandiger om een PSMA scan te maken en daarna gericht te bestralen.
  • of gaan voor snelheid met een psa <0.2, want waarschijnlijk zit ik over 3 mnd hier al overheen met een grotere kans op nevenschade.

Met vriendelijke groet Machiel van Zanten.

Antwoord

Geachte heer Machiel,

Een PSMA scan is geïndiceerd om te zien ‘waar’ de kanker zich bevindt (locaal, botten en klieren). Bij een waarde van 0,17 is waarschijnlijk nog (te) weinig te zien. Om kleine klieren te zien is de nano-MRI het meest geschikt (dat kan alleen in het Radboudumc).

U kunt gerust afwachten tot die 0,20 is.

Hartelijke groet,

Prof. Jelle Barentsz

Laatst bewerkt: 09/02/2020 - 10:57

Terugkoppeling; Dank u, heb even afgewacht tot meer informatie.Na overleg Uroloog met artsen AMC is besloten dat ik toch voor de   PSMA pet scan mag gaan en daarbij is in een lymfklier onder in het bekken een indicatie. Wordt nu dmv lokale bestraling 5 st , aangepakt in het AMC ( in de planning).

Tot zover, 

Met vriendelijke groet Machiel van Zanten

Laatst bewerkt: 28/02/2020 - 11:04

Geachte heer van Zanten,

Dat was een goede actie van u! Fijn dat u een PSMA-scan heeft mogen laten maken. Veel succes met de bestraling.

Hartelijke groet,

Jelle Barentsz.

Laatst bewerkt: 29/02/2020 - 17:08