pirads 5 met laag psa

hallo

heb in maart een mri gehad waar een pirads 4 was gezien maar omlaag gezet naar pirads 3 omdat ik recent prostatitus had mijn PSA was 4,5. Eind september een opvolg MRI nu werd er een pirads 5 gezien bij een psa van 0,9.

De afmeting is  9 x 21 x13 (AP x L/R x CC). en de ADC waarde = 5

Extra Capsulaire Extensie (ECE): Nee,
Vesicula Seminalis Invasie (VSI): Nee.

Nu is gisteren een biopsie gedaan met maar 2 monsters (radboud) en moet ik 2 1/2/ week wachten op de uistlag (dit worden zenuwslopende weken)

Is er doordat ik een lage psa heb toch nog een kans dat het geen kanker is ? En wat zou het dan kunnen zijn ?

 

Antwoord

Geachte heer,

 

Dank u voor uw vragen.

Ook met een lage PSA kan u prostaatkanker hebben, alhoewel dit niet vaak voorkomt. 

Met een PI-RADS 5 is een grote verdenking op een 'kanker die er toe doet'. In hoeverre de MRI en/of de beoordeling adequaat waren kan ik natuurlijk niet zeggen. DE ADC waarde van '5' is een niet bestaande (foutief overgenomen?) waarde. 

 

Met vreinedelijke groet,

Prof. Jelle Barentsz.

Laatst bewerkt: 21/10/2021 - 12:52

sorry het was een ADC van 500 en een DWI van 5

Laatst bewerkt: 21/10/2021 - 14:55

Dank u. Dat wijst op een hoge celdichtheid. Het kan dan prostaatkanker zijn, of een goedaardige prostaat hypertrofie, of een granulomateuze ('korrelige') ontsteking. 

De 'normale' ADC-waarde is boven de 850. Een score van '5' is het maximale en geeft de verdenking op prostaatkanker aan. Deze loopt van '1' tot '5'. 

Met vriendelijke groet,

Jelle Barentsz

Laatst bewerkt: 22/10/2021 - 09:23

dank je voor de antwoorden, vandaag toch eerder uitslag gekregen en het uit de biopsie is geen kanker gekomen. Dus goed nieuws, maar toch nog met wat vragen blijven zitten, wellicht kunt u me hiermee helpen

Tijdens gesprek is me verteld dat het littekenweefsel is en er dus eigenlijk verder niets aan te doen is, komt dit overeen met de gevonden ADC waarden of kan het toch iets anders zijn en is er wellicht toch iets aan te doen ?

Voornaamste reden dat ik dit vraag is omdat ik erectieproblemen (die wekelijks lijken te verergeren) en prostaat pijn (tjes) heb. Ik zou nu moeten wachten of dit vanzelf overgaat na 2 maal een MRI (half jaar geleden pirads 4 en nu pirads 5 ) gehad te hebben ben ik toch bang dat er iets zit wat dus gegroeid is wat mijn klachten veroorzaakt (ik ben nu wel overtuigd dat het geen kanker is maar hoop dat er toch een oplossing voor mijn klachten is)

 

Ik zag in een eerder gesprek dat u aanbood om een MRI te herbeoordelen ik ben in behandeling in het radboud ik denk dat u mijn gegevens zo kunt inzien (mocht u daar tijd voor hebben)

Laatst bewerkt: 25/10/2021 - 17:16