mri toont laesie van 18 mm aan de basis van de perifere zone en een nodulair aspect in de transitiezone. Is de laesie dan in zijn geheel nog binnen de prostaat?

Al 2x in een tijdbestek van 5 jaren biopsies van prostaat gehad. Steeds 10 biopten. Uitslag geen kanker. Nu na mri uitslag laesie van 18 mm in de basis van de perifere zone en een nodulair aspect in de transitie zone. Mijn uroloog wil nu weer een biopsie doen. Maar ik ben pas over 6 weken aan de beurt. Is de laesie niet dusdanig gevaarlijk dat hij door de schil heen groeit gedurende deze wachttijd? Ik maak me zorgen. Het liefst wil de prostaat laten verwijderen zo snel als mogelijk.

Antwoord

Beste vragensteller,

Dank u voor uw vraag.

Een verdachte plek op de MRI moet altijd bevestigd worden door een biopt.  De indicatie voor een eventuele operatie wordt gesteld op grond van de uitslag van dit biopt, het rectaal toucher, de PSA waarde en de MRI. Hierbij is de uitslag van het biopt het meest belangrijk.

De MRI kan kan foutief een kanker laten zien. Vooral de basis van de perifere zone is een moeilijke plek waar vaak dit vaak gebeurt.  Als u het wilt en uw uroloog dit goed vindt, wil ik best wel uw MRI herbeoordelen. 

Tenslotte, een wachttijd van 6 weken is geen gevaar. Prostaatkankers groeien meestal niet snel, en deze tijd is, alhoewel vervelend, niet om bang over te zijn.

Ik hoop u hiermee wat verder geholpen te hebben.

Met vriendelijke groet,

Jelle Barentsz

Prostaat-Radoloog. 

 

Laatst bewerkt: 20/04/2021 - 11:39