Is ook bij negatieve MRI testuitslag nog biopsie nodig?

Mijn PSA = 12

Is ook bij negatieve MRI testuitslag nog TRUS-biopsie nodig zoals mijn uroloog adviseert?

Dit lijkt in tegenspraak met de info op de website van het Radbout UMC. 

Kunt u aangeven of er redenen kunnen zijn om bij een negatieve MRI-uitslag toch een "blinde" biopsie uit te voeren ?

Antwoord

Geachte heer, beste Willem,

Ik neem aan, dat dit u een blanco voorgeschiedenis hebt op het gebied van prostaatziekten. 

Alleen bij een matige MRI of een hoge klinische verdenking op prostaatkanker is een TRUS-biopsie nodig. In dat geval "vertrouwt" uw uroloog blijkbaar de uitkomst van de MRI niet. 

U heeft een hoge PSA (12!). Vaak laat de MRI daarvoor een verklaring laat zien, zoals bij een goedaardige vergroting of bij een ontsteking. Wat betreft de vergroting: met MRI kan je nauwkeurig het prostaatvolume berekenen en dan de zogenaamde PSA-densiteit berekenen (PSA/Volume). Een grote prostaat mag namelijk veel PSA produceren. Als de PSAD laag is (<0.15), dan is de goedaardige vergroting de oorzaak. Is die hoger, maar is er een prostaat-ontsteking te zien op de MRI, dan is de hoge PSA ook verklaard.

Maar als de PSAD te hoog is (>0.15) zonder ontsteking, dan moet je de negatieve uitslag van de MRI wantrouwen.

Ook spelen andere factoren een rol, zoals erfelijkheid of een positief rectaal onderzoek, of een  geleidelijke maar snelle stijging van de PSA over de afgelopen jaren.

Ik raad u aan uw uroloog te vragen, waarom hij/zij dus de negatieve MRI-uitslag niet vertrouwt en toch TRUS-biopten wil nemen. De risico's van de biopsie (bloeding, ontsteking, bloedvergiftiging, overdiagnostiek van een onschuldige kanker) moeten met u worden afgewogen tegen de mogelijke winst (noodzaak tot extra risico-inschatting).

Ik hoop u hiermee wat verder geholpen te hebben. 

Met vriendelijke groet,

Jelle Barentsz

Laatst bewerkt: 16/06/2021 - 10:48