Hoe verhoudt de uitslag van de MRI zich tot de uitslag van de biopten?

Geachte heer Barendtz, 

Op de MRI van mijn man (Zweed, wij wonenin Zweden, zelf ben ik borstkankerpatient en onder nabehandeling bijnhet AvL) zijn twee verdachte plekken in zijn prostraat gevonden. De ene scoort 5 (op een schaal van 1 tot 5) en de andere scoort 3 op dezelfde schaal, legde zijn uroloog uit. Nu zijn er gisteren 7 biopten genomen. Hij krijgt pas over een maand daarvan de uitslag. Is het nu zo dat pas op grond van de biopten vastgesteld kan worden of het kanker is en welke soort (van goedaardig tot kwaadaardig)? En is op een MRI altijd meteen te zien of er sprake is van uitzaaiingen in de botten of is dat een volgende stap qua onderzoek?  We wachten de resultaten nu eerst af, maar het blijft toch door mijn hoofd spoken. Ik hoop dat u mij iets wijzer kunt maken. 
met een vriendelijke groet, 

Sidonia

Antwoord

Beste Sidonia,

De MRI geeft een risico inschatting over het al dan niet aanwezig zijn van een prostaatkanker, die behandeld moet worden. 

PI-RADS 5 betekent, dat die kans >80% is. PI-RADS 3 is een ‚onzekere‘ uitslag. Het (gerichte) biopt zal de uiteindelijke informatie moeten leveren, wat er aan de hand is.

De gemaakte MRI geeft onvoldoende informatie over uitzaaiingen. Hiervoor moet, alleen als er een agressieve kanker gevonden wordt, aanvullend onderzoek verricht worden.

Ik hoop, dat ik u hiermee heb kunnen helpen.

Hartelijke groet,

Prof. Jelle Barentsz

Laatst bewerkt: 23/02/2020 - 20:04