Wachten verwijderen moedervlek?

Twee dermatologen  hebben gezegd dat ik een moedervlek (gekarteld, 5 mm, donkerder bruin dan andere moedervlekken) uit voorzorg zou moeten laten verwijderen. Omdat ik zwanger wil worden, zeggen ze dat ik ook kan wachten tot na mijn bevalling als ik voor de geplande operatie zwanger ben. Dat is geen probleem volgens hun. Ik vind dit verwarrend. Is het niet gevaarlijk om zo lang te wachten en kan ik mijn kinderwens dus niet beter uitstellen? 

Antwoord

Beste Eva, 

Mee eens. “Uit voorzorg een moedervlek weghalen” betekent dat de moedervlek dan waarschijnlijk atypisch is. (Dus nog geen melanoom). Om dan 9 maanden te wachten is erg lang. Ik zou voorstellen het dan op korte termijn te laten verwijderen. 

Vriendelijke groet

Germaine Relyveld

Dermatoloog Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

Laatst bewerkt: 06/04/2021 - 16:31

Dankjewel Germaine. Ik had nog een vraag: ik had een moedervlek die ik er half had afgekrapt. Ik heb de moedervlek teruggelegd en het is weer aangegroeid. Volgens één dermatoloog moet de moedervlek daarom weg omdat ze eventuele kankercellen nu niet meer kan zien die onder de moedervlek groeien (verder vond ze de moedervlek er onschuldig uitzien), volgens de andere dermatoloog is dit achterhaald. Wat is nu de waarheid?

Laatst bewerkt: 08/04/2021 - 11:24

Beste Eva,

Wij laten ze ook zitten en verwijderen ze niet als daar geen reden voor is. Als het verandert moet u contact opnemen met de arts. 

Vriendelijke groet, 

Germaine Relyveld, 

Dermatoloog Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.

Laatst bewerkt: 12/04/2021 - 11:40