Risico’s te krappe re-excisie multiple melanomen

11 augustus 2022 om 00.22
105 x gelezen

In juni zijn 2 verdachte moedervlekken op mijn bovenrug weggehaald. In beide gevallen bleek het om een superficieel spreidend melanoom te gaan met een Breslow dikte van 0,3mm. Classificatie: pT1a. Nu is de er bij de re-excisie door een fout respectievelijk 0,3 en 0,5 cm marge met het litteken gehouden, i.p.v. door de richtlijn voorgeschreven 1 cm.

Het weggehaalde weefsel is wel schoon van melanocytaire afwijkingen.  Kunt u mij vertellen wat de evt. extra risico’s zijn en of het zin heeft om nogmaals een re-excisie te doen? Omdat het om meerdere melanomen gaat (1 links en 1 rechts op de bovenrug) maak ik mij ook al zorgen of  er geen verband is.

Antwoord

Beste maria5,

Melanomen met een dikte onder de 0.8 mm hebben een kleine kans om terug te komen (recidiveren). De kans met een re-excisie van 1 cm ligt onder de 1%. Er is geen bewijs dat een marge van 0.5 cm ipv 1 cm een vergroot risico op recidieven geeft, maar dit is ook nooit uitgezocht. Overigens mag de marge die bij de eerste excisie al is genomen worden afgetrokken van de 1 cm marge bij de re-excisie. Wellicht is dit aan de hand.

Het is onwaarschijnlijk dat de melanomen aan elkaar gerelateerd zijn. Het is wel zo dat als er meerdere melanomen worden gevonden er een reden is om onder controle te blijven bij de dermatoloog. Bij een derde melanoom is er ook reden voor familiair onderzoek.

De waarde van de re-excisie staat momenteel flink ter discussie. Het ligt in de verwachting dat er binnen korte termijn een studie zal worden gedaan in Nederland waarin patiënten met een dun melanoom (<0.8 mm) wordt aangeboden om geen re-excisie te ondergaan,  maar wel nog een aantal jaren in de gaten te worden gehouden. Met dit in het vooruitzicht kunt u veilig overwegen om nog een extra re-excisie achterwege te laten.

Met vriendelijke groet,

Dr. A. Kuijpers, oncologische chirurg Antoni van Leeuwenhoek

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46