Melanoom PT2a

Beste collegae,

In een groot regionaal ziekenhuis (Albert Schweitzer Dordrecht) wordt de vervolg behandeling ingesteld met een echo lies links en zn punctie lymfklier na verwijdering in toto van melanoom PT2a linker bovenbeen In haar lies is 1 vaste klier te voelen. 

In ben net als huisarts met pensioen en mijn vrouw als bedrijfsarts.

Geeft een lymfklierpunctie niet een vergrote kans op extra verspreiding?  De grotere re-eccissie moet toch plaatsvinden , mijn gedachte was om dan deze lymfklier en de schildwacht klier in die procedure in toto  te verwijderen .  

Als erna blijkt dat in een van deze lymfklieren tumor zit , is dan een verwijzing naar een gespecialiseerd centrum zinnig ivm verdere therapie, mogelijk komt zij voor immuno therapie in aanmerking in die situatie., of kan dat ook lokaal in het Albert Schweitzer Zij zeggen dat ze deze behandelingen vaak doen. 

Ik ben huisarts tot 010120 geweest en stuurde patienten met melanoom met beperkte verspreiding bijna altijd naar het EMC.  

 

 

 

 

 

in ee

Antwoord

Beste,

Nee, een cytologische punctie geeft een vrijwel verwaarloosbaar risico op verspreiding van het melanoom en is dus een prima geaccepteerde vorm van diagnostiek.

Adjuvante therapie moet gegeven worden in 1 van de 14 melanoom centra (EMC is daar een van, ASZ niet).

Hartelijke groet, sterkte,

 

 Alexander van Akkooi, oncologische chirurg

Laatst bewerkt: 25/02/2021 - 08:57