Radiocystitis

Beste dokter,in april 2017 werd bij bij mij een radicale prostatectomie uitgevoerd en werden 20 lymfeklieren weggenomen. Er waren geen uitzaaiingen maar de tumor was door het kapsel gegroeid.Het betrof een gleason 8. Daar de PSA bleef stijgen, werd ik 37 keer bestraald en moest 6 maand casodex 150 nemen. Tot op heden en na 3 zes maandelijkse controles blijft de PSA lager dan 0,01.

In Juli vorig jaar werden bij mij 3 stents geplaatst en moest ik o.a Brillique nemen. Ik kreeg echter hematurie en moest overschakelen op Clopidogrel. Na een hevige bloeding met klontervorming , werd ik gehospitaliseerd en moest gedurende 3 dagen een blaasspoeling ondergaan. Ik ben terug thuis , maar heb nog geregeld licht roze urine en branderig plas. Ik moet vooral opletten met heffen,alcohol en koffie. De behandelende uroloog is vaag over de verdere behandeling en pas op 10 mei moet ik op consult. Het enige dat ik weet via de brief aan de huisarts is dat het gaat om laattijdige radiocystitis. Ik ben ten einde raad en vrees op lange termijn voor een urinestoma. Wat kan ik doen? Is dit te genezen. Alvast bedankt.p.s beste dokter , ik heb vergeten melden dat ik met de clopidogrel moeten stoppen ben  na overleg tussen cardioloog en uroloog, na de blaasspoeling op 16.03 Toch komen de bloeddruppels en de  lichtroze urine nog af en toe voor. Hopelijk stelt de uroloog op 14.05 een passende behandeling voor.

Groeten.

 

 

 

 

Antwoord

Geachte heer, beste Andre,

Heel vervelend om te horen dat uw klachten heeft die wellicht kunnen passen bij late radiatieschade van de blaas ; in medische woorden, radiatiecystitis. De problemen met bloedingen en stolsels passen hierbij. Radiatiecystitis is in Nederland een erkende indicatie    – wordt door zorgverzekeraars vergoedt- en wordt met hyperbare zuurstof therapie behandeld. De resultaten zijn dan ook heel goed te noemen.

Wanneer u uw uroloog spreekt vraagt u dan of u in aanmerking komt voor hyperbare zuurstof therapie. De eenvoudige verwijzing kan door uw uroloog of huisarts ( via Zorgdomein) worden gedaan.

Als u momenteel voor uw bloedverlies ook bloedtransfusies in het ziekenhuis krijgt, heeft u wellicht een spoedindicatie. Neemt u dan contact op met een kliniek in uw buurt waar hyperbare zuurstof therapie wordt gegeven.

Veel succes met uw verdere behandeling.

 

Ir.  H. Mommers, duikerarts                                                                                                                                                    arts hyperbare geneeskunde

Laatst bewerkt: 20/04/2020 - 11:44