Zijn er bezwaren tegen zwanger worden?

28 juli 2022 om 20.45
70 x gelezen

Ik ben 39 jaar en heb Mycosis Fungoides met gehypopigmenteerde vlekken over 70-80% van mijn lichaam. Tot voor kort had ik ook patches en plaques over 20-30% van mijn lichaam, maar dat werd succesvol behandeld met Ledaga. Er is nog geen aanwezigheid van kankercellen in de lymfeklieren of het bloed. Volledigheidshalve: ik heb sinds 7 jaar een positief ANF en auto-immuunsymptomen, maar geen auto-immuunziekte. Is de MF een bezwaar om zwanger te worden? Is er iets waar ik rekening mee moet houden?

Uiteraard bespreek ik deze vraag ook met mijn behandelend arts, maar ik had graag ook uw objectieve mening gehoord, gebaseerd op de literatuur en jullie ervaring.

Dank om uw mening te delen. 

Antwoord

Beste vesa,

MF is er geen bezwaar om zwanger worden. Voor wat betreft de ANF antilichamen, deze kunnen uitgesplitst worden naar verschillende typen antilichamen die via de placenta getransporteerd kunnen worden en mogelijk een een neonatale lupus kunnen veroorzaken. Dit is ook geen reden om niet zwanger te worden maar wel goed om een keer met de huisarts te bespreken.

Met vriendelijke groet,

Team Huidlymfoom

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46