bacaalcelcarcinoom

14 februari 2024 om 17.32
132 x gelezen

Hallo, heb een vraagje. Ik heb een mohs ingreep laten doen. 2 rondes. De bacaalcelcarcinoom zat aan de zijkant neus/wang. Nu heb ik aan de kant van de ingreep een dood gevoel aan neus wang. Mijn neus en wang onderkant zijn ook verlamd. Is dit normaal? De assistent in opleiding  gaat er licht  over. Ze zegt we hebben zenuwen moeten doordoen. Klaar. Dus ik kan nooit meer normaal lachen. En neus snuiten. Komt binnen 6 maanden eens terug. Alvast bedankt voor de info.  Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste 1980,

Bij een operatieve ingreep aan de huid worden er vrijwel altijd kleine huidzenuwtjes beschadigd/doorgenomen. Dit zijn meestal zenuwen die het gevoel van de huid verzorgen en dus kunnen zorgen voor een plaatselijk ' doof'  gevoel aan de huid. Vaak hersteld zich dit vanzelf na 6-12 maanden. Als er een bewegingsbeperking is betekent dat dat er een diepere zenuw beschadigd kan zijn, vaak doordat de tumor hier vlak bij/doorheen groeide. Het is belangrijk om hierover in gesprek te gaan met de behandelaar.  

Overigens is het hele gebied direct na de behandeling vaak ' verlamd/verdoofd'  door de zwelling en de verdovingsvloeistof. Dit trekt dan weer weg als de zwelling minder is en als de verdoving uitgewerkt is.

Met vriendelijke groet,

Marlies Wakkee en Rick Waalboer-Spuij, dermatologen Erasmus MC Kanker Instituut

Laatst bewerkt: 15/02/2024 - 16:01

Hallo, 

Dank je van harte voor de info.

Met vriendelijke groet,

Gdt

Laatst bewerkt: 22/02/2024 - 23:25