Wel of geen schildwachterprocedure

25 december 2019 om 08.24

Goededag,

Gisteren heb ik te horen gekregen dat ik een melanoom heb met een 1.2 mm dikte. Geen ulceratie, etc. Classificatie pT2a. Nu moet ik besluiten over een schildwachterprocedure. Ik kan op internet niets vinden over de kans die er met deze classificatie op uitzaaiingen is. De dermatoloog kon me daar ook weinig over vertellen. weet u dit?

Ik begrijp dat deze procedure niet standaard is. Dat zou betekenen dat het vaak weinig oplevert? Ik neem aan dat bij uitzaaiingen het goed is dat zo snel mogelijk te weten. Hoe akelig ik de eventuele oedeem ook vind, het voelt als een enorm risico deze procedure niet te doen. Klopt mijn redenering?

Heel hartelijk dank voor uw antwoord alvast,

BPl

Antwoord

Beste BPI,

De gemiddelde kans op een uitzaaiing in de schildwachtklier bij een 1.2 mm dik, niet geulcereerd melanoom is ongeveer 10%.

De procedure om een schildwachtklier aan te bieden is standaard. Want, als daar een uitzaaiing in gevonden wordt, kan dit leiden tot verdere behandeling.

De kans op oedeem of ernstige complicaties is zeer gering en weegt dus wel op tegen de voordelen van het weten. Dus de redenering klopt.

Veel sterkte,

Met vriendelijke groet,

 

dr. Alexander C.J. van Akkooi

Laatst bewerkt: 31/12/2019 - 08:30

Beste heer van Akkooi,

Heel hartelijk dank voor uw antwoord. Gisteren heb ik te horen gekregen dat er geen uitzaaiingen zijn gevonden in mijn schildwachtklier. Een hele opluchting! 

Hartelijke groeten,

BPL

Laatst bewerkt: 09/01/2020 - 16:15