Basaalcelcarnicoom

Goedemiddag, 

Ik heb afgelopen woensdag te horen gekregen dat ik een basaalcelcarnicoom heb op mijn borstbeen. Nu dacht ik in eerste instantie dat dit plekje er ongeveer een jaar zat. Wij hebben foto's bekeken en nu blijkt dat dit plekje er al sinds de zomer van 2017 zit. Ik heb gelezen dat hoe langer een dergelijk plekje er zit, hoe lastiger het is om dit te behandelen. Nu vroeg ik mij af wat 'lang' is? En hoe groot is de kans dat het doorgegroeid is naar mijn lymfeklieren? Ik weet dat de kans op uitzaaiingen klein is, maar ik wil graag zekerheid. En hoe weet de arts dat alles is weggehaald en er geen uitzaaiingen zijn? Hoe wordt dat gecheckt? Met een scan?

Alvast bedankt voor uw reactie!

 

Yvette Caljouw 

 

Antwoord

Beste Yvette,

Een basaalcelcarcinoom groeit zeer langzaam. Sommige kunnen er inderdaad al jaren zitten voor dat dit wordt ontdekt. De kans dat het uitzaait is echt heel minimaal, ongeveer 0.03%. Vanwege deze minimale kans op uitzaaiingen is een scan niet aan de orde.
Afhankelijk van de type basaalcelcarcinoom wordt er gekozen voor een behandeling. Vaak is die wegsnijden. Mocht het basaalcelcarcinoom opppervlakkig groeien (superficieel) kan er ook gekozen worden voor andere behandelopties, zoals fotodynamische therapie, Efudix of Aldara. Na de behandeling komt u op controle bij de dermatoloog.

Met vriendelijke groet,

Stephanie van der Kleij, Verpleegkundig Specialist melanoom chirurgie

 

Laatst bewerkt: 25/02/2020 - 15:26