Ik heb een tumor in mijn 2e ventrikel. Dit is geconstateerd op 16 november vorig jaar. Ik heb nu in totaal 3x een MRI gehad en het is nog steeds niet duidelijk wat voor type tumor het is.

21 augustus 2021 om 11.32

 

 

Ik heb een tumor in mijn 2e ventrikel. Dit is geconstateerd op 16 november vorig jaar. Ik heb nu in totaal 3x een MRI gehad en het is nog steeds niet duidelijk wat voor type  tumor het is. De neurochirurg en patholoog twijfelen of ze voldoende weefsel kunnen verwijderen voor een goede diagnose. 

Ik wil graag een second opinion van bijv. een radio-oncoloog die misschien met enige zekerheid kan zeggen wat voor tumor het is zonder dat ik een biopt moet ondergaan. Welke specialist in Nederland heeft veel ervaring met tumoren van de hersenventrikels?

Antwoord

Beste heer/mw Hof,

als er op die scans geen duidelijke groei is gezien, dan is het lang niet altijd essentieel om een biopt te nemen. Het gaat altijd om een afweging tussen risico's en opbrengst. Vaak wordt gekozen dan een lastig te biopteren afwijking die geen groei vertoont (en dus verdacht is voor aan langzaamgroeiend goedaardig proces), met herhaalde scans te volgen en pas bij groei een biopt te nemen. Dit zal in alle centra in Nederland zo worden overwogen en er is nergens een radioloog die met zekerheid (of bijna zekerheid) een diagnose kan stellen.

Bioptname van een tumor in een ventrikel kan vaak het beste via een kijkbuisoperatie.

Uiteraard is een tweede mening altijd mogelijk. Alle academische neurochirurgische centra hebben ruim ervaring met ventrikeltumoren. Bespreek dit met uw neuroloog of neurochirurg en vraag om uw gegevens op te sturen naar een centrum met veel ervaring met endoscopie. 

Met vriendelijke groet.

 

Laatst bewerkt: 23/08/2021 - 13:38