Weefsel onderzoek

Goedemorgen,
Op welke manieren kan er weefsel onderzocht worden bij een galwegtumor (perihilair cholangiocarcinoom)

Volgens de oncoloog is het moeilijk/niet mogelijk om voldoende weefsel te krijgen. En het weefsel wat er was na de eerste stentplaatsing is niet voldoende (?) er was weefsel uit de galweg en een biopt uit de lymfklier de lymfeklieren  maar ik vermoed niet goed bewaard. Maar er zijn nog andere manieren om voldoende weefsel af te nemen? 
We vinden dit belangrijk omdat de 6 volledige kuren Cis/gem weinig hebben gedaan als we type afwijking weten kunnen we misschien een ander behandeling doen?

Hoor het graag,

Met vriendelijke groeten 

Cassandra 

Antwoord

Beste cassandra

Er zijn verschillende manieren om weefsel te verkrijgen van galwegkanker. Vanwege de ligging van de tumor is het vaak heel lastig om voldoende weefsel te krijgen. Dat heeft met technische beperkingen te maken.

Het kan middels een brush in de galweg verkregen worden, of biopt. Meestal wanneer er een stent geplaatst wordt of gewisseld. Ook kan geprobeerd worden om van buiten af weefsel te verkrijgen door via echo de tumor te zoeken en dan van buiten af aan te prikken. Als er vergrootte klieren zijn kan gekeken worden of die aan te prikken zijn.

Helaas gebeurt het vaak dat er onvoldoende oobrengst is voor een diagnose. Dat heeft dus meer met groeiprofiel van de tumor te maken waardoor het lastig is tecnisch om voldoende cellen te pakken zodat de patholoog er een diagnose of mutatie onderzoek op kan doen. Zeer frustrerend.

Soms wachten wij dan na chemotherapie om de tumor iets groter te laten worden en dan weer te biopteren en kijjen of het dan wel lukt.

Ik begrijp dat de eerste kuren gem/cis weinig gedaan hebben. Je kan dan dus wachten op groei en alsnog proberen weefsel te krijgen voor mutatie onderzoek.

Ik hoop u voldoende informatie gegeven te hebben.

Met vriendelijke hroet,

 

Annuska schoorlemmer

Laatst bewerkt: 03/03/2024 - 09:25