Ontdekking en aantonen galwegkanker

Kunt u aangeven op welke manier het vaakst galwegkanker ontdekt wordt? Indien er bij een galblaasoperatie een afwijkend gebied wordt gezien, ben je dan als arts gealarmeerd dat het eventueel om galwegkanker kan gaan? Als er een MRI gedaan wordt om hier meer duidelijkheid over te krijgen, wat is dan de richtlijn hiervoor? Is dat met series intraveneus contrastmiddel of zonder?  

Antwoord

Galwegkanker is een zeldzame vorm van kanker. het wordt vaak bij toeval gevonden. mede omdat de klachten vaak niet specifiek zijn. indien mensen geel worden gaan er wel alarmbellen af en wordt er vaak eerst met echo gekeken. bij uitgezette galwegen kan je nog denken aan galstenen en daar verder onderzoek naar doen.

het meest gebruikt zijn echo en CT scan. Op een CT scan zien wij vaak al wel aanwijzingen voor galwegkanker. kom je er niet uit, dan wordt vaan een aanvullende MRI scan gedaan.

de kanker is niet altijd te herkennen als een duidelijke massa. Mede omdat de tumor groeit langs de galwegen. wel zie je uitgezette galwegen in het gebied er boven.

er is vaak veel onduidelijkheid rondom de diagnose. er zijn ook een aantal auto immuun ziekten die hetzelfde beeld geven. bij twijfel wanneer er niet echt een duidelijke massa te zien is wil je dan ook wel weefsel bewijs hebben. ook die diagnose is vaak heel lastig omdat het technisch moeilijk is echt een goed weefsel biopt te krijgen.

bij een galblaasoperatie zien wij soms bij toeval galblaaskanker. of dat de patholoog na de operatie zegt dat er sprake is van kanker wat dan dus al verwijderd is.

het is zoeken en vooral met een specialistisch team kijken naar alle beeldvorming om zo tot duidelijke diagnose te komen.

ik hoop u zo wat meer duidelijkheid te geven

met vriendelijke groet,

annuska schoorlemmer

Laatst bewerkt: 04/03/2024 - 08:25