Geen eetlust/ pijn in de buik

27 februari 2024 om 10.25
102 x gelezen

Hallo,

Mijn vader (galwegkanker) heeft nu dat hij wakker wordt met buikpijn en geen eetlust heeft. Het wordt in de loop van de dag beter als zn maag wat meer gevuld is. Iemand een goede tip wat kan helpen? Huisarts moeten we nog bellen.

 

Antwoord

Bete Luno22

dit is een herkenbare klacht. Bij galwegkanker en andere vromen van kanker is verminderde eetlust een veel voorkomende klacht. Mede doordat er obstructie van galwegen is, wordt dat bij je vader veroorzaakt. algemeen advies is vaak kleine beetjes eten, zodat de klachten van vol gevoel en misselijkheid minder zijn. vaak kunnen mensen ook geen grote porties eten en om dan toch voldoende binnen te krijgen wordt geadviseerd 6-8 keer daags kleine porties te eten.

de buikpijn die je beschrijft is wat lastiger. Heeft je vader al een stent in de galwegen? Gebruikt hij een maagbeschermer? is de pijn in aanvalsvormen, of algemeen? de buikpijn trekt dus weg in de loop van de dag als er meer eten in zit. Het is even zoeken naar de oorsprong van de buikpijn klacht.

goed dat je naar de huisarts gaat. Is er ook een specialist nog bij je vader betrokken? die kan je ook vragen anders even te kijken hoe de pijnklacht te duiden.

 

met vriendelijke groet,

 

annuska schoorlemmer

Laatst bewerkt: 28/02/2024 - 10:26

Hi Annuska, 

Dank voor je reactie! 

Kleine beetjes eten lijkt zeker te helpen. Wat ik een beetje verwarrend vind is dat we al enige tijd wachten op een plan. Het is nu meer dan 4 weken geleden tot de uitslag van de scan. Hij is wel gebeld door een palliatief team, maar dat had meer een psychologische insteek. Het is lastig te achterhalen wat nu wat veroorzaak (chemo/kanker/stress?), maar er wordt geen scan meer gemaakt. Wat ik begrijp, maar om de pijn ergens goed te bestrijden (en mogelijke klachten in kaart te brengen) zou het wel fijn zijn enigszins te weten wat nu wat veroorzaakt? Of waar we nu staan. Was ook benieuwd wat je bedoeld met een specialist? Wie zou in dit geval de specialist moeten zijn als het ziekenhuis hem heeft overgedragen aan de huisarts? Hij heeft geen stent, wie zou dit dan kunnen voorstellen? We zijn nu afhankelijk van (de snelheid) de huisarts? even ter check ook if dit de way to go is..

Gr,

Laatst bewerkt: 29/02/2024 - 19:48

Hi

natuurlijk wat lastig te adviseren zonder het hele verhaal van uw vader zo op papier te zetten. wanneer de zorg aan de huisarts is overgedragen, wat zeker gebeurt, is de huisarts ook aan zet in deze. een goed gesprek over mogelijkheden, behandelen klachten, wat te verwachten, is aan te bevelen.

ik lees veel verschillende vragen. stel deze aan de arts om te bespreken. mocht het palliatief team nog bellen, dan kunnen mogelijke vragen over behandelen van pijn ed ook daar terecht.

ik hoop dat u onderstussen contact hefet gehad.

voor nu wil ik u en uw vader veel sterkte wensen in deze situatie.

met vriendelijke groet,

annuska schoorlemmer

 

Laatst bewerkt: 01/03/2024 - 13:39