screenen als twee eerstelijns familieleden met niercelkanker?

Mijn broer (69 jaar) en moeder (ongeveer 70 jaar) hebben allebei niercelkanker gehad waarvoor nefrectomie. Zou ik mij nu ook moeten laten onderzoeken? Er zijn geen aanwijzingen voor een van de met niercelkanker geassocieerde aangeboren syndromen. Er zijn ook geen andere tumoren bij hen gevonden. Ik ben gezond en heb geen gezondheidsklachten.

Als ik mij zou laten onderzoeken,  zou ik dat dan periodiek moeten herhalen?

 

Alvast dank voor jullie antwoord.

Antwoord

Beste meneer, mevrouw Papehof,

Bedankt voor uw e-mail.

U schrijft: ‘Mijn broer (69 jaar) en moeder (ongeveer 70 jaar) hebben allebei niercelkanker gehad waarvoor nefrectomie. Zou ik mij nu ook moeten laten onderzoeken? Er zijn geen aanwijzingen voor een van de met niercelkanker geassocieerde aangeboren syndromen. Er zijn ook geen andere tumoren bij hen gevonden. Ik ben gezond en heb geen gezondheidsklachten. Als ik mij zou laten onderzoeken,  zou ik dat dan periodiek moeten herhalen?’

Met deze persoonlijke vragen kunt u naar de huisarts gaan. Met de huisarts kunt u bespreken wat u kunt doen. Want dit is een vraag voor een arts. Ik ben geen arts en kan alleen een algemeen antwoord geven, en geen advies.

Waarschijnlijk heeft u deze algemene informatie over nierkanker al gevonden: https://www.kanker.nl/kankersoorten/nierkanker/algemeen/soorten-nierkan…;

U kunt de huisarts wijzen op de Richtlijn Niercelcarcinoom van de  VKGN-StOET: https://vkgn.stoet.nl/index.php?article_id=12 .
De huisarts kan voor collegiaal overleg contact opnemen met een specialist en advies vragen over uw specifieke situatie.

Kunt u hiermee verder? 

Met vriendelijke groet,

Petra
Publieksvoorlichter Erfocentrum

Laatst bewerkt: 17/07/2023 - 08:50