Moet ik laten onderzoeken of ik een risico loop op baarmoederhalskanker?

Mijn vaders moeder is op haar 40e overleden aan baarmoederhalskanker en haar moeder ook. Mijn vaders zussen hebben zich beide laten onderzoeken en hadden beide het gen. Zij hebben alles preventief weg laten halen. De dochters van mijn tante hebben zich ook laten onderzoeken en één van hen had ook het gen. 

Ik vraag me af of het gen ook overgegeven kan worden via mijn vader. Is het belangrijk om mezelf ook te laten onderzoeken? 

Antwoord

Beste mals24,

Je oma van vaders kant is op haar 40e overleden aan baarmoederhalskanker en haar moeder ook. Je vaders zussen hebben zich beide laten onderzoeken en hadden beide het gen. Zij hebben alles preventief weg laten halen. De dochters van je tante hebben zich ook laten onderzoeken en één van hen had ook het gen. Je vraagt je af of het gen ook overgegeven kan worden via je vader.  En of het belangrijk  is jezelf ook te laten onderzoeken.

Je kunt het beste naar je huisarts gaan en met haar/hem bespreken wat je mij geschreven hebt. Want dit is een vraag voor een erfelijkheidsarts.

Allereerst: of je je laat onderzoeken, bepaal je zelf. Ook als je eerst ja hebt gezegd, kun je het later nog stop zetten.

Omdat je overgrootmoeder, oma, tantes en een nicht de ziekte hebben (gehad), lijkt het erop alsof de ziekte dominant erfelijk is. En dan heeft je vader 50% kans om de aanleg geërfd te hebben. Als hij de aanleg heeft, heb jij weer 50% kans het van hem geërfd te hebben.

De huisarts kan je een verwijzing geven naar de polikliniek erfelijkheidsonderzoek (en de erfelijkheidsarts) die bij je tantes en nichten het DNA-onderzoek heeft gedaan, maar je kan ook naar een polikliniek erfelijkheidsonderzoek in je buurt.

Weet je in welk gen het foutje zit bij je tantes en bij je nicht? Als je dat weet, kan een erfelijkheidsarts (klinisch geneticus) onderzoeken of jij dat foutje ook hebt.

Als je dat nog niet weet, kan de erfelijkheidsarts de medische gegevens van je tantes en nicht opvragen. Ze moeten daar dan wel toestemming voor geven.

Wil je meer weten over het DNA-onderzoek? Kijk dan op https://www.erfelijkheid.nl/DNA-onderzoek/voorspellend-dna-onderzoek

Informatie over het bezoek aan een erfelijkheidsarts vind je op https://www.erfelijkheid.nl/erfelijk/naar-de-klinisch-geneticus

Geeft dit antwoord op je vraag?

met vriendelijke groet,

Leonie Hendriksen-de Gruiter
Publieksvoorlichter Erfocentrum

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46