Mijn broer darmkanker

Mijn broer heeft 2 jaar geleden darmkanker gekregen.hij heeft een onderzoek gedaan om te zijn of hij het kon overdragen aan zijn kinderen en dat was gelukkig niet zo.

Maar ik maak mij toch zorgen als zijn zus of ik nou wel een dna onderzoek moet doen voor erfelijkheid.

Alvast bedankt voor u reactie.

Antwoord

Beste Penny40w,

Bedankt voor je bericht.

Als je broer DNA onderzoek gedaan is, waar uit kwam dat hij het niet doorgegeven kon hebben aan zijn kinderen, gaat het bij hem waarschijnlijk om een niet-erfelijke variant van darmkanker. Als het namelijk bij hem om een erfelijke variant ging, zouden zijn kinderen namelijk getest moeten worden om te weten of zij het ook gekregen hebben.

Als het bij je broer om een niet-erfelijke variant ging, hoef jij in principe niet getest te worden. Tenzij andere gevallen van kanker in de familie hier aanleiding toe geven. Je leest hier meer over op https://erfelijkheid.nl/ziektes/erfelijke-aanleg-voor-darmkanker. Je kunt dit ook altijd met je huisarts bespreken.

Je broer is waarschijnlijk getest door een klinisch geneticus. Als hij/zij iets had gevonden waarbij het van belang was geweest dat familieleden zich zouden laten testen, had hij/zij aan je broer verteld welke familieleden risico lopen. Je broer kan ook altijd nog even navraag doen hierover bij zijn klinisch geneticus.

Geeft dit antwoord op je vraag?

Met vriendelijke groet,

Leonie Hendriksen-de Gruiter

Publieksvoorlichter Erfocentrum

Laatst bewerkt: 13/01/2020 - 10:30