Leukoplakie

Goede dag ben voor de eerste keer naar een specialist geweest en heeft geconstateerd dat ik leukoplakie op mn stemband hebt.

Mijn vraag is: mijn moeder had strottenhoofd kanker en meerdere andere soorten kanker in de familie die overleden zijn. Ik maak me zorgen of het erfelijk is omdat ik leukoplakie hebt wat kan resulteren in eventuele kanker.

Antwoord

Beste peukiepeuk,

Bedankt voor je bericht.

Als je je zorgen maakt dat de kanker die in jouw familie voorkomt misschien erfelijk is, kun je dit altijd met je huisarts bespreken. Hij/zij maakt dan samen met jou een stamboom. Hierin staat precies wie in de familie, op welke leeftijd, welke vorm van kanker heeft gehad. Op basis hiervan kan je huisarts bepalen of er reden is om te denken aan een erfelijke aanleg. De verwijscriteria kan je huisarts hier vinden: https://www.huisartsengenetica.nl/info/erfelijke-aanleg-voor-kanker

Er bestaat inderdaad een kans dat leukoplakie overgaat in kanker. Maar dit is een kleine kans. Je kunt het beste met je specialist bespreken hoe groot die kans in jouw geval is. Ook kun je bespreken wat er aan te doen is. Met mensen die roken kan de leukoplakie soms vanzelf overgaan als zij stoppen met roken.

Helpt dit je verder?

met vriendelijke groet,

Leonie Hendriksen-de Gruiter

Publieksvoorlichter Erfocentrum

Laatst bewerkt: 12/11/2019 - 09:37