Is een erfelijkheidsonderzoek mogelijk/nodig?

Hallo,

Ik kom uit een gezin van 9 kinderen. Moeder overleden aan darmkanker (77 jaar). Zus overleden aan borstkanker (55 jaar), broer (75 jaar) nu uitbehandeld distale galwegkanker,  broer overleden aan uitgezaaide longkanker (48 jaar), zus overleden aan uitgezaaide longkanker (66 jaar), zus darmtumor verwijderd op 61 jarige leeftijd(geen nabehandeling nodig), broer prostaatkanker (61 jaar)geopereerd en geen nabehandeling nodig  en ik 61 jaar nu verdacht voor indolente non hodgkin. De hematoloog vroeg meteen of er al een erfelijk onderzoek gedaan was. Dat is nog niet gedaan. Wel ooit eens besproken met mijn huisarts, maar zei dat dit niet mogelijk is vanwege de verschillende kankersoorten. Binnenkort krijg ik weer en CT scan en zie dan mij hematoloog weer. Heeft het nut om een erfelijk onderzoek aan te kaarten bij de hematoloog. Is een erfelijk onderzoek wel mogelijk in deze situatie en wie en waarop wordt er dan onderzocht?

Met vriendelijke groeten,

Florrie

Antwoord

Beste Florrie,

Bedankt voor je bericht.

Dat het om verschillende soorten kanker gaat, betekent niet automatisch dat er geen erfelijkheidsonderzoek gedaan kan worden. Er bestaan meerdere tumorsyndromen waarbij er meerdere soorten kanker voorkomen (in een familie).

Je huisarts kan het beste contact opnemen met een klinisch genetisch centrum voor collegiaal overleg. Je huisarts kan dan samen met de klinisch geneticus overleggen of het zinvol is om jou (of een familielid) te verwijzen. Je hematoloog kan dit ook doen in plaats van je huisarts.

De klinisch geneticus kan dan aangeven of erfelijkheidsonderzoek mogelijk is. En ook wie in de familie er dan het beste getest kan worden. Vaak is het ook mogelijk om erfelijkheidsonderzoek te doen als iemand al is overleden. Dat gebeurt dan met materiaal dat nog opgeslagen ligt in het ziekenhuis. De klinisch geneticus kan uitzoeken of er nog geschikt materiaal ergens ligt.

Geeft dit antwoord op je vraag? Als je verder nog vragen hebt, kun je altijd weer een nieuw bericht sturen. Of ons mailen op erfolijn@erfocentrum.nl.

Met vriendelijke groet,

Leonie Hendriksen-de Gruiter

Publieksvoorlichter Erfocentrum

Laatst bewerkt: 12/04/2021 - 10:08