Erfelijkheid glioblastoom

Hallo!

Mijn broer is sinds kort gediagnosticeerd met een gliablastoom met een embryonaal component. Hij heeft o.a twee mutaties in TP53 en één mutatie in het PTEN gen. Verder heeft niemand uit onze familie ooit een hersentumor gehad. Nu wil ik graag weten of er een (grote) kans is dat dit erfelijk is?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste hoopvol96,

Bedankt voor je bericht.

Als er bij kanker mutaties gevonden worden en je vraagt je af of dit misschien erfelijk kan zijn, zijn er een paar dingen belangrijk. Als eerste moet je weten of de mutatie alleen in de tumor is gevonden, of in alle cellen van het lichaam.

Een tumor heeft namelijk vaak veel mutaties. Maar vaak zijn deze mutaties tijdens het leven ontstaan. Dit noemen we met een moeilijk woord ook wel somatische mutaties. Deze mutaties zijn niet erfelijk.

Als de mutatie in alle cellen van het lichaam gevonden wordt, heeft iemand een erfelijke aanleg voor (een bepaalde soort) kanker. Deze mutatie kan iemand geërfd hebben van zijn/haar ouders, maar kan ook bijvoorbeeld vlak na de bevruchting ontstaan zijn. Omdat de mutatie dan niet geërfd is van de ouders, lopen de broers en zussen geen extra risico om de mutatie te hebben.

Als de mutatie wel geërfd is van een van de ouders, hebben de broers en zussen wel kans om de mutatie ook geërfd te hebben.

Je broer kan dus het beste aan zijn artsen vragen wat op hem van toepassing is. De artsen kunnen vertellen of familieleden van je broer risico lopen om de mutaties ook te hebben. En zo ja, welke familieleden dit zijn.

Geeft dit antwoord op je vraag? Als je nog meer vragen hebt, kun je ons altijd opnieuw een bericht sturen.

Met vriendelijke groet,

Leonie Hendriksen-de Gruiter

Publieksvoorlichter Erfocentrum

Laatst bewerkt: 24/06/2020 - 12:02