Erfelijkheid

Mijn moeder is op 53 jarige leeftijd overleden aan eierstokkanker. Ruim 2 jaar later kreeg mijn vader prostaatkanker. Ik wilde me graag jaarlijks laten onderzoeken, maar daar stonden zowel de huisarts als de gynaecoloog niet achter. Preventief laten mijn eierstokken weg laten halen was onbespreekbaar en voor erfelijkheidsonderzoek kwam ik niet in aanmerking. Nu heeft een kennis van mij op 36 jarige leeftijd ook eierstokkanker en is ze niet meer te redden. Zij heeft net als ik een gezin met 4 kleine kinderen. Ik wil dit graag voorkomen en zou me graag laten testen. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Antwoord

Beste Jolein,

Bedankt voor je bericht.

Is er bij je moeder ooit erfelijkheidsonderzoek gedaan naar aanleiding van haar eierstokkanker? Bijna iedere vrouw met eierstokkanker komt in aanmerking voor erfelijkheidsonderzoek. Bij ongeveer 10% van de vrouwen met eierstokkanker, wordt een erfelijke aanleg gevonden. Bij 90% dus niet.

Als er bij je moeder een erfelijke aanleg gevonden is, kan er bij jou getest worden of je deze aanleg ook hebt. Als er geen onderzoek gedaan is bij je moeder, zou je nog via haar artsen kunnen proberen of dit alsnog mogelijk is. Ik weet niet of dit (altijd) kan, maar je kunt het natuurlijk wel vragen.

Ik begrijp dat je jaarlijkse screening van je eierstokken zou willen. Maar onderzoeken hebben laten zien dat screening geen effectieve manier is om te zorgen dat je minder snel overlijdt aan eierstokkanker. Zelfs bij vrouwen met een verhoogd risico op eierstokkanker, is screenen niet effectief.

Meer over de erfelijkheid van eierstokkanker kun je ook lezen op https://erfelijkheid.nl/ziektes/eierstokkanker.

Geeft dit antwoord op je vraag?

met vriendelijke groet,

Leonie Hendriksen-de Gruiter

Publieksvoorlichter

Laatst bewerkt: 25/11/2019 - 14:59