Erfelijke onderzoek

Geachte,

mijn vader is bijna 20 jaar geleden overleden aan alvleesklier kanker met uitzaaiingen.

Nu is mijn broertje van 39 jaar jong geconstateerd met alvleesklier kanker met uitzaaiingen.


Bij mijn vader heeft het ziekenhuis toen der tijd geen onderzoek gedaan naar erfelijkheid en toen wij daar naar vroegen zeiden ze dat we ons daar over geen zorgen moesten maken 

Nu heeft mijn broertje dus precies hetzelfde  

Mijn vraag is dus: hadden ze bij mijn vader 20 jaar geleden niet moeten onderzoeken of het erfelijk was af niet? 
 

Alvast bedankt en vriendelijke groeten,

Jouke 

Antwoord

Beste Jouke,

Je vader is bijna 20 jaar geleden overleden aan alvleesklierkanker met uitzaaiingen. Bij je broer is nu ook alvleesklierkanker met uitzaaiingen geconstateerd. Bij je vader is toen der tijd geen onderzoek gedaan naar erfelijkheid; ze zeiden ze dat jullie je daar over geen zorgen moesten maken. Je vraagt of ze bij jullie vader 20 jaar geleden hadden moeten onderzoeken of het erfelijk was.

Het spijt me, op die vraag kan ik geen antwoord geven. Dit is een vraag voor de oncoloog van je broer. Die kan mogelijk bepalen of erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van de alvleesklierkanker van je broer. Want alvleesklierkanker is meestal  niet erfelijk. Maar bij minder dan 5% speelt erfelijke aanleg wel een rol.

Misschien is er nog lichaamsmateriaal bewaard van je vader in het ziekenhuis waar hij toen behandeld is. Als de oncoloog denkt aan een erfelijke vorm van alvleesklierkanker, kan dat  materiaal misschien onderzocht worden.

Zoals je misschien weet: er zijn meerdere vormen van alvleesklierkanker. Meestal gaat het om het adenocarcinoom. Dan zit de kanker in de afvoerkanaaltjes van de alvleesklier.

Redenen om aan deze erfelijke aanleg voor alvleesklierkanker te denken zijn:
# twee of meer naaste familieleden met alvleesklierkanker
# drie of meer familieleden met alvleesklierkanker
# twee of meer familieleden met alvleesklierkanker, waarbij tenminste één familielid 50 jaar of jonger was toen de ziekte werd vastgesteld
# als iemand, naast alvleesklierkanker, ook een bepaalde vorm van huidkanker (melanoom) heeft
# als er, naast alvleesklierkanker, twee of meer familieleden met een bepaalde vorm van huidkanker zijn.

Er zijn ook een aantal erfelijke ziekten waarbij mensen meer risico hebben op alvleesklierkanker. Een overzicht van een aantal daarvan vind  je op: https://www.erfelijkheid.nl/ziektes/erfelijke-alvleesklierkanker

Geeft dit antwoord op je vraag?

met vriendelijke groet,

Petra
Publieksvoorlichter Erfocentrum

Laatst bewerkt: 28/12/2021 - 10:04

Hallo Petra, 

bedankt voor het antwoord. 
ik ga het vragen aan de o kilo of van mijn broertje. 

Een andere vraag is dan:

Konden ze 20 jaar geleden al erfelijkheid onderzoek doen, dus bestond die techniek en mogelijkheid toen al? 
 

thx voor je uitgebreide antwoord en een hele fijne jaarwisseling alvast. 
 
met Vriendelijke groet,

Magic2022

Laatst bewerkt: 29/12/2021 - 10:21

Beste Magic2022,

Ook deze vraag kun je stellen aan de oncoloog of een erfelijkheidsarts gespecialiseerd in erfelijke aanleg voor kanker (oncogeneticus). Ik geef een algemeen antwoord.

Ja, ook twintig jaar geleden waren bepaalde vormen van erfelijkheidsonderzoek al mogelijk.
Maar ik ben geen klinisch geneticus of (genetisch) laboratoriumexpert. Ik kan je niet vertellen of het toen al mogelijk was om onderzoek te doen naar erfelijke aanleg voor alvleesklierkanker.

Want pas als bekend is welk foutje in welk gen de oorzaak kan zijn, kan je kijken of iemand dat foutje heeft.  En tussen toen en nu zijn de technieken voor DNA-onderzoek verbeterd en is er veel ontdekt over het verband tussen foutjes in genen en de kans om een bepaalde ziekte te krijgen.

Anders gezegd: met de kennis van 20 jaar geleden was er toen misschien geen aanleiding om DNA-onderzoek te doen. Met de kennis van nu mogelijk wel. Ik neem aan dat de oncoloog van je broer weet dat jullie vader aan alvleesklierkanker is overleden.

Fijne jaarwisseling en met vriendelijke groet,

Petra
Publieksvoorlichter Erfocentrum

Laatst bewerkt: 30/12/2021 - 08:47