Er is bij mij een erfelijke mutatie in een gen aangetoond dat kanker kan veroorzaken. Mag ik met deze mutatie in mijn DNA tòch gewoon organen doneren wanneer ik kom te overlijden? Of is het verstandiger om geen orgaandonor te zijn?

Kan ik met een aangetoonde erfelijke aanleg in mijn DNA; wel -of beter geen- orgaandonor worden/ zijn na mijn overlijden? 

Antwoord

Beste SMARCA4,

Bedankt voor je bericht.

Ik ben helaas geen expert op het gebied van orgaantransplantatie. Je kunt deze vraag het beste stellen aan de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS): Informatielijn 0900 - 821 21 66 bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 19.00 uur, (geen extra kosten) of mail naar vragen@transplantatiestichting.nl

Op de website van NTS https://www.transplantatiestichting.nl/een-keuze-maken/belangrijke-vrag… staat wel het volgende:

Niet iedereen kan na overlijden organen of weefsels doneren. Een arts bekijkt bij iemands overlijden of de organen of weefsels geschikt zijn voor donatie.

Ook kan er in de toekomst iets veranderen. De medische wetenschap lost steeds meer problemen op. Misschien is donatie door iemand nu niet mogelijk maar over een paar jaar het misschien geen probleem meer.

Helpt dit je verder? Als je verder nog vragen hebt kun je die altijd stellen.

Met vriendelijke groet,

Leonie Hendriksen-de Gruiter

Publieksvoorlichter Erfocentrum

trum

Laatst bewerkt: 20/04/2021 - 12:01