CHEK2 gen drager en preventief borsten laten verwijderen

Beste,

Ik heb onlangs te horen gekregen dat ik drager ben van het CHEK2 gen. Nu was ik op dat moment zwanger. Ik ben vroegtijdig met de borstvoeding gestopt zodat ik over drie maanden een mammografie kan laten maken. Ik ben nu zelf 32 jaar en in mijn familie komt borstkanker bijzonder veel voor. Ook op de leeftijd van 32 jaar. Nu zou ik graag mijn borsten preventief willen laten verwijderen alleen het AVL is daar nog wat terughoudend in gezien het geen BcrA mutatie is. 
 

weet u toevallig of dit wel eens gedaan wordt bij vrouwen met het CHEK2 gen? Ik vind het namelijk niet waard om onnodig risico te lopen voor een paar borsten. Mocht ik ook borstkanker krijgen dan zullen mijn borsten er toen wel af moeten. Mede gezien de familie geschiedenis. Nu ben ik gezond en kan ik een herstel misschien beter aan. 
 
Ik ben benieuwd of u hier wel eens ervaring mee heeft gehad?

Hartelijke groet!

 

Antwoord

Beste ED1987,

Je bent draagster van een verandering het CHEK2-gen. Je wil je borsten preventief laten verwijderen, maar de artsen van het AVL zijn daar terughoudend in. Je vraagt of dit wel eens gedaan wordt bij vrouwen met het CHEK2 gen. En of wij daar ervaring mee hebben gehad.

Je kunt met je vragen het beste terecht bij de artsen van het AVL. Zij kennen je persoonlijke situatie. Je kunt altijd opnieuw een afspraak maken en met hen bespreken wat voor jou op dit moment de beste aanpak is. Ik geef een algemeen antwoord.

Zoals je waarschijnlijk al weet, bij een CHEK2-mutatie is  de kans op borstkanker niet zo groot als bij BRCA, maar wel groter dan het gemiddelde van 13%. Hoe groot de kans precies is, hangt onder andere af van hoe vaak borstkanker in de familie voorkomt.

En je risico op borstkanker bepaald of je een preventieve borstamputatie aangeboden krijgt.

Voor draagsters van de CHEK2 c.1100delC mutatie die een zus, ouder of dochter hebben met borstkanker geldt een advies voor regelmatig borstonderzoek:
Van 35 tot 60 jaar: jaarlijks consult op de polikliniek chirurgie (mammapoli) en jaarlijks mammografie (röntgenfoto van de borsten)

Er is geen advies om preventief je borstklierweefsel te laten verwijderen.

Meer informatie over een CHEK2 mutatie lees je op https://brca.nl/nl/chek2. Deze website is onderdeel van Borstkankervereniging Nederland (www.borstkanker.nl).

De Borstkankervereniging is de organisatie die je mogelijk kan vertellen hoe vaak bij vrouwen met een foutje in het CHEK2-gen een borstamputatie gedaan wordt.
Contactgegevens: https://brca.nl/nl/contactgegevens

Geeft dit antwoord op je vraag?

met vriendelijke groet,

Leonie Hendriksen-de Gruiter
Publieksvoorlichter Erfocentrum

Laatst bewerkt: 24/02/2020 - 09:33