Testen op immuniteit voor een operatie

Goedemiddag, ik ben op 2 april geopereerd in een ziekenhuis waar ook coronapatienten lagen. Ik vond dit heel erg spannend. Gelukkig is dit allemaal goed gegaan maar ik was van tevoren heel graag getest op immuniteit. Dat lijkt me een goed idee voor kankerpatiënten die geopereerd moeten worden. 

Antwoord

Beste CvdM,

Natuurlijk is het in deze tijd spannend om geopereerd te worden, zeker als er coronapatiënten zijn opgenomen in hetzelfde ziekenhuis. We begrijpen heel goed dat je het liefst zoveel mogelijk zekerheid wilt.

Helaas zijn testen op immuniteit (dus testen op de aanwezigheid van afweerstoffen) op dit moment nog niet in de praktijk beschikbaar. De waarde van dit soort testen wordt onderzocht en is (nog) niet voldoende duidelijk. 

Daarom zijn de veiligheidsmaatregelen bij de ziekenhuizen die coronapatiënten opvangen, zeer strikt. Er wordt op die wijze alles aan gedaan om de kans op besmetting binnen het ziekenhuis zo klein mogelijk te maken. Dat is op dit moment de beste manier om patiënten die een operatie ondergaan, te beschermen tegen besmetting.

Hartelijke groet,
Antoni van Leeuwenhoek

Laatst bewerkt: 21/04/2020 - 14:18

Bedankt voor uw reactie. Het is duidelijk en natuurlijk begrijpelijk. Artsen nemen ook geen enkel risico; niet voor de patiënt maar ook is hun eigen veiligheid van groot belang!

Laatst bewerkt: 27/04/2020 - 09:38