Palliatief preventief bestralen

27 augustus 2022 om 21.42
47 x gelezen

Mijn familielid (82 en kwetsbaar) heeft uitgezaaide borstkanker. De tumor in de borst is agressief en snel groeiend.  Gekozen is om geen chemo meer aan te gaan en de behandelaar heeft verteld dat bij klachten er overwogen kn worden om te bestralen. Blijkbaar zou ze dat wel aan kunnen.

mijn vraag is: Waarom wordt er niet nu preventief bestraald nu patiënte het aankan en waardoor we klachten kunnen voorkomen (denk aan zware gezwollen borst , wonden) .
In plaats van bij latere klachten constateren dat patiënte fysiek niet fit genoeg is om de bestraling te ondergaan tegen die tijd. We krijgen hier geen duidelijk antwoord op, behalve dat ‘er nu geen indicatie is’ . Ik vraag niet om een second opinion, alleen is het landelijk zo afgesproken. En waarom. Hartelijk Dank voor uw antwoord. 

Antwoord

Beste wdl 

Wat een nare situatie, je weet in dit soort situaties nooit waar je klachten krijgt, dus de bestraling in een later stadium is altijd heel lokaal en precies daar waar de klachten zijn. Bestraling kan iemand eigenlijk altijd nog wel aan, tenzij iemand niet mobiel is of niet stil kan liggen. 

helpt dit antwoord? sterkte met de situatie

groet

martine

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46