Overweeg second opinion

Reeds 2x TURT ondergaan (2020 en na 14 mnd,in 2021, weer). Conclusie in beide gevallen geen invasie, laaggradig, graad 1, musculus detrusor niet aanwezig. Voorstel v d uroloog chemobehandeling (4 weken wekelijks daarna 11 x maandelijks) om kans op recidive te verkleinen met 10 a 2o% volgens uroloog. Vind de behandeling nogal heftig gelet op het te behalen resultaat maar kijk er ook niet echt naar uit om 1x in de 2 jaar een TURT te moeten ondergaan. Ik overweeg eigenlijk om een second opinion aan te vragen. 

Antwoord

Beste,

Het vaak recidiveren is een karaktereigenschap van deze laaggradige niet invasieve tumoren. Om daar een beetje een remmende invloed op te hebben is het voorstel van de spoelingen gedaan (geheel volgens de (europese) richtlijnen). Iets anders is er in deze fase van de ziekte niet. Alternatief is het vaker weghalen (TURT of wegbranden na een verdovende spoeling in de blaas).  

Van deze tumoren wordt ongeveer 1/3 hooggradig uiteindelijk. En die hebben wel de eigenschap dat ze de spier in kunnen gaan groeien. En daarom hebben we voor die tumoren een meer agressieve behandeling: BCG spoelingen, verwarmde mitomycinespoelingen of zelfs vroegtijdig de blaas te verwijderen.

De aan u voorgestelde chemospoeling (mitomycine onverwarmd) wordt doorgaans erg goed verdragen. Maar het neemt niet weg dat u er een flink aantal keren voor naar het ziekenhuis moet.

Veel sterkte gewenst. 

Vriendelijke groeten, Annemarie Leliveld

Laatst bewerkt: 12/01/2022 - 07:15