Komt jeuk voor bij BCG spoelingen ?

Geachte dokter, meneer,mevrouw,

Vraag 1: Sinds nov. 2019  last van droge huid en jeukaanvallen. Is dit gerelateerd aan BCG spoelingen en / of moet ik vragen om nader onderzoek ?

Vraag 2: Overige klachten verminderen niet in de rustperiode tussen de spoelingen. Is dit normaal/ bekend? Klachten zijn: chronisch vermoeid ; plassen (zonder pijn) elke 2-3 uur ook 's nachts; regelmatig stekende pijn in onderbuik; dagelijks ochtendmisselijkheid maar geen  koorts, goede eetlust, stabiel gewicht.

Vraag 3: Sinds aug. 2019 diverse blaasontstekingen;  darm -infectie (salmonella) en Appendicitis gehad, allen behandeld met diverse antibiotica. Sinds dec. 2019 sta ik geregistreerd met een isolatie-indicatie: BRMO. Zijn er mogelijkheden/ middelen om mijn weerstand te verhogen?

Achtergrond:

aug. 2019 Diagnose blaaskanker.

aug. 2019 appendicitis + appendectomie (geperforeerde appendix)

sept 2019  TUR operatie verwijderen van diverse tumoren  hooggradig / niet spierinvasief.

okt. - nov 2019 6x BCG spoeling.

dec. 2019 controle Cystoscopie : schone blaas

febr.2020 gestart met BCG spoeling (3 weken á 1 x per week)

april 2020 afspraak staan voor controle cystoscopie

Vriendelijke groet,

edel

Antwoord

Beste Edel,

De relatie tussen droge huid en jeuk met BCG blaasspoelingen herken ik niet direct. BCG is een vorm van immuuntherapie dus in theorie zouden zulke zogenaamde systemische klachten te maken kunnen hebben met BCG spoelingen. Zelf heb ik het niet eerder gehoord van patiënten. Misschien wel klachten van de huid maar dat treedt dan vooral op bij heftige bijwerkingen met koorts en ernstig ziek zijn.

De andere door u beschreven klachten kunnen te maken hebben met de BCG maar ik denk dat u niet moet vergeten dat u meerdere aandoeningen en operaties in een korte tijd achter de rug hebt. Deze optelsom van zaken kan ook verklaren dat u meer vermoeid bent dan anders. En de klachten in de onderbuik zijn best te verklaren door de operaties, ontstekingen in darmen en blaas en dan nog eens de blaasspoelingen. Het is te verwachten dat wanneer er zich geen blaasontstekingen meer voordoen en u helemaal hersteld bent van de blinde darm verwijdering de genoemde klachten langzaam verdwijnen. Is dat niet het geval bespreek dat dan met uw huisarts en ook uw uroloog.

Sterkte.

Laatst bewerkt: 21/02/2020 - 07:34

Dank voor uw snelle reactie

Laatst bewerkt: 21/02/2020 - 18:55