Derde keer Turt

Ik heb net te horen gekregen dat ik eerdaags mijn derde Turt (binnen drie maanden) moet ondergaan. Ik ga zeker het gesprek nog aan met mijn uroloog, maar was beetje overvallen. Temeer hij zei dat helemaal niet zeker is dat het na de derde keer wel weg is. Waarom een derde Turt en geen spoelingen of chemo? Zover ik begrijp vinden er niet veel derde Turts plaats. Ik hoor graag van jullie!

Antwoord

Heel waarschijnlijk hangt het samen met wat er gevonden is door de patholoog die het onderzoek van het weefsel heeft gedaan. Als er bijvoorbeeld niet een stukje van de blaasspier bij het uitgeschraapte weefsel aanwezig is kan je niet goed zeggen of de tumor wel of niet in de spier groeit. En dat heeft consequenties voor de wel/niet aanvullende behandeling.

Soms is het zo dat de tumor weliswaar heel oppervlakkig is maar in eerste instantie heel groot was waardoor je in ieder geval een tweede TUR moet doen. En als er dan geen spier in zit of er is twijfel over de diagnose (welke tumorgraad of misschien wel soort) dan is een derde TUR aangewezen.

Maar ik zou het zeker even navragen bij uw eigen uroloog.

Sterkte gewenst.

Laatst bewerkt: 01/05/2020 - 08:25