tiener die er niet over wil praten

Beste mevrouw,

Ik heb uitgezaaide borstkanker gelijk bij de eerste diagnose vastgesteld in januari. ik heb 2 zonen, de een is 10 en hooggevoelig maar kan er s avonds voor slapen gaan met mij over praten. Maar mijn 14 jarige zoon wil er niet over praten. "Ik wil er niet over praten, dat vind ik veel te eng" is zijn uitspraak. Moet ik mij zorgen maken of moet ik hem tijd laten?

Hartelijke groet

Anja Donker

Antwoord

Beste Anja

Veel kinderen in deze leeftijd vertonen dezelfde reactie als je oudste zoon. Geef je zoon de tijd om er over na te denken en er op zijn eigen manier mee bezig te zijn. Respecteer zijn standpunt, maar vertel hem ook dat het ‘er niet over willen praten’, niet altijd de beste weg is. Zet hem niet onder druk, maar luister goed naar wat hij tussen de regels door zegt of laat zien en houdt hem op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen.Wel is het goed om terug te komen op zijn opmerking dat hij het ‘eng’ vindt. Wat bedoelt hij daarmee? 

Overigens kan het zijn dat hij wel met een vriend(in) of een docent praat (waarschijnlijk ben je op dit moment te ‘dichtbij’ voor hem).

Nog een paar tips: Misschien wil hij een keer mee als je een afspraak in het ziekenhuis hebt of wil hij zelf een keer met je arts praten. Stuur hem een whatsappje. Zeg hem dat je van hem houdt en dat hij - hoe moeilijk ook - bij je terecht kan als hij iets wil vertellen. Ga - als je energie het toelaat - af en toe alleen met hem op pad (lunch, naar de film, kleding kopen en een frisje drinken) zonder dat hij nou meteen iets moet zeggen. Die moeder-kind momenten zijn enorm kostbaar en kunnen ongezegd veel opleveren. 

Tenslotte zouden we je vraag op FB Kankerspoken kunnen zetten om te kijken of lezers dit herkennen en/of tips hebben.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. 

veel sterkte en hartelijke groet, Nel Kleverlaan

Laatst bewerkt: 13/02/2020 - 22:48

Dank je wel daar heb ik zeker wat aan

hartelijke groet

Anja Donker

Laatst bewerkt: 17/02/2020 - 09:58