Hoog gevoelige zoon van net 3 heeft erge verlatingsangst en kan slecht tegen veranderingen. Is erg bezig met mij en dat ik naar het ziekenhuis moet. Hoe kan ik hem hier in het beste begeleiden, zodat de angsten minder worden?

Goedemorgen,

Begin dit jaar werd er borstkanker tijdens mijn zwangerschap geconstateerd. Mijn zoontje van toen nog 2,5 heeft een hoop mee gekregen van alle veranderingen en verdriet. 

Nu merken wij dat hij ‘extreem’ reageert wanneer ik of mijn man een keer ergens heen moeten. Een soort verlatingsangst overvalt hem dan. 
Er is in deze korte periode ook veel voor hem gebeurd: een zusje erbij, ik ziek en hij is gewisseld naar een kdv in onze wijk. Dat zijn grote gebeurtenissen, helemaal voor hem. 
 

Nu zou ik graag willen weten hoe wij hem hierin het beste kunnen begeleiden. En de verlatingsangst wat minder word. 
 

met vriendelijke groet,

Sascha 

Antwoord

Beste Sascha,

Dank voor je vraag. Je schrijft al dat er veel is gebeurd en je merkt dat je zoon hierop reageert. En natuurlijk het feit dat je ziek bent geworden, zorgt voor grote veranderingen in het gezin. Het is een normale reactie van een kind dat hij dan aanhankelijk wordt, omdat kinderen (door alle veranderingen) het gevoel van veiligheid opzoeken bij hun ouders (door dicht en veel bij ouders te zijn).


Om een goed antwoord te geven, zou ik meer moeten weten over je zoon en wie hij is. In het algemeen zou ik kunnen zeggen dat een kind die moeite heeft met veranderingen behoefte heeft aan voorspelbaarheid en goed voorbereiden op wat er zal gebeuren door het hem uit te leggen of te laten zien. Een vaste structuur is dan ook helpend, maar mogelijk doen jullie dat al. En daarnaast kun je je kind helpen omgaan met het afscheid nemen.

Om beter advies te geven, kun je contact opnemen met ons centrum a.s. vrijdag. Er is een spreekuur (tijd is mij nu niet bekend). Het telefoonnummer is 020-4807580.

Hartelijke groet,


Anja van Onna

GZ-psycholoog Ingeborg Douwes Centrum

Laatst bewerkt: 29/09/2020 - 14:14