Depressie kind jaren na kanker moeder

Hallo,

Waar kan ik het beste hulp vinden voor mijn 14jarige zoon. 

Hij heeft het er de laatste tijd heel erg moeilijk mee dat ik(zijn moeder) 2x kanker heb gehad.

En ook met het feit dat ik regelmatig zijn hulp nodig heb met praktische dingen aks gevolg van de kanker.

Als ik hem zeg dat de kans dat het terug komt bijna 0 is zegt hij, ja dat zeiden ze de 1e keer ook.  Helaas is dit zo en ik kan hem geen ander antwoord geven, maar wat moet ik dan tegen hem zeggen?

Hij zit nu zo diep in de put vooral door dit en zijn gevoel van onzekerheid hierin..

Mvg monique.

Antwoord

Beste Monique,

Als allereerst een compliment dat je zo eerlijk bent geweest  en de waarheid hebt verteld over wat er aan de hand is. Uit onderzoek blijkt dat open communicatie en de waarheid vertellen kinderen het beste helpt om met deze situaties om te gaan. Wat naar dat je nog een recidive hebt gehad. Helaas is dat ook mogelijk in het leven. Dit heeft je zoon ook ervaren en dat is natuurlijk moeilijk om mee om te gaan. Het leert hem ook hoe onzeker het leven eigenlijk is. Wij merken dat kinderen hier angstig, somber en boos van kunnen worden. Het kan helpen met iemand te praten die daar ervaring mee heeft. Hiervoor zouden jullie contact kunnen zoeken met een psycho-oncologisch centrum in de buurt om te vragen of zij ook hulp aan jongeren bieden. Anders zal de huisarts een goede plek weten in de buurt. Een psycholoog kan hem helpen om te gaan met de onzekerheid die deze ingrijpende gebeurtenissen in het leven met zich mee brengen. Daarmee leren omgaan kan hem helpen in de rest van zijn leven.
Vertrouw ook op je moederhart, het is al heel fijn voor hem dat je door hebt dat het niet goed met hem gaat en hem daar in steunt.

Heel veel sterke.

 

Met vriendelijke groeten,

Kinderpsychologen van het Ingeborg Douwescentrum 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46