Vraag namens de kinderen

30 september 2019 om 20.21

Mijn moeder zit in de medische molen sinds begin van de zomer en gaat altijd samen met mijn vader naar behandelingen en artsbezoeken. Wij mogen daar als kinderen niet bij zijn. Maar we hebben het gevoel dat we slechts halve waarheden te horen krijgen.
Na het laatste bezoek aan de oncoloog krijgen we te horen dat ze zelf heeft besloten dat ze niet behandeld wil worden. Ze hoeft ook niet meer terug naar het ziekenhuis volgens het verhaal.
We hebben onze twijfels geuit hierover maar daar wordt alleen ontwijkend op geantwoord. Nu hebben wij (mijn broer en ik) een afspraak gemaakt bij haar huisarts omdat we willen weten waar we aan toe zijn. Hebben we het over weken, maanden, een jaar? 
Online iets opzoeken gaat niet lukken omdat we niet weten wat er precies aan de hand is... Een groot deel van de alvleesklier en de gehele milt zouden verwijderd worden bij een operatie maar daar zijn ze niet aan begonnen nadat bleek dat er niets meer te doen was. Diverse plekken op de lever zijn toen wel verwijderd. Deze waren op een scan drie weken later weer terug.

Is er een mogelijkheid om "verhaal te halen" bij een behandelend arts; als kinderen, zonder dat mijn ouders daar bij zijn? Er is thuis niet over te praten maar de onzekerheid is om gierend gek van te worden....

Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Goedemorgen,

Dank voor je vraag (en mijn excuus dat we hem nu pas beantwoorden). We kunnen het ons voorstellen dat de onduidelijkheid zwaar is. Wat goed dat jullie deze vraag hier stellen. Dat jullie contact met de huisarts hebben opgenomen is een goede stap. Hebben jullie hem/haar al gesproken?

Ik verwacht dat je moeder de oncoloog toestemming moet geven om met jullie in gesprek te gaan. De huisarts kan eventueel contact opnemen met de oncoloog om meer informatie te krijgen. Je kan ook aan de huisarts vragen om een gezinsgesprek met jullie te doen. Het is mogelijk te pijnlijk voor je ouders om over de dood te praten en wellicht kan de huisarts jullie hierin begeleiden. Mocht de huisarts met ons willen overleggen dan denken we graag mee. Hij/zij mag contact met ons opnemen (contactgegevens via www.ingeborgdouwescentrum.nl). 

Mogelijk hebben jullie al met de huisarts gesproken en roept dit weer vragen op. We horen het graag. 

Hartelijke groet,

Anja van Onna, GZ-psycholoog 

Laatst bewerkt: 07/10/2019 - 11:19