Hoe vertel ik mijn kinderen dat oma er niet lang meer is

Beste,

Mijn moeder heeft vandaag te horen gekregen dat ze nog meer enkele weken bij ons kan zijn. Hoe vertel ik mijn zoons (6jaar en 2jaar) dat oma er binnenkort niet meer is. Om hun voor te bereiden dan oma gaat overlijden. 

Hoe kan ik er mee omgaan om zo sterk mogelijk voor mijn kinderen te zijn.

Mvg

cindy

Antwoord

Beste Cindy

Uit je vraag begrijp ik dat je eerlijk tegen je kinderen wilt zijn. Dat is de beste invalshoek. Probeer het vooral in je eigen woorden, zo helder en duidelijk mogelijk uit te leggen. Vertel het op een tijdtip dat ze er nog even over na kunnen denken. Dus niet vlak voor het naar bed gaan, maar bijvoorbeeld aan het eind van de ochtend of het begin van de middag. Neem kinderen op schoot als je het vertelt of zet ze naast je op de bank. Kijk er niet raar van op als ze op dat moment niet reageren of gewoon naar buiten willen. De vragen en opmerkingen zullen ongetwijfeld later komen en vaak tussen neus en lippen door.

Afhankelijk van de situatie gebruik ik vaak zinnetjes als: oma is heel erg ziek; het lichaam van oma is ‘op’; oma wil heel graag bij jullie blijven, maar dat lukt niet meer, de dokters hebben heel erg hun best gedaan maar de ziekte is te ‘sterk’; oma gaat binnenkort dood en dat betekent dat oma er straks niet meer is.

Er zijn enorm veel kinderboeken over de dood en op deze leeftijd zou ik ‘Derk Das blijft altijd bij ons’ van Susan Varley aanraden’ en voor de jongste ‘ Kikker en het vogeltje’ van Max Velthuis. Maar ook hier geldt: kijk vooral wat bij je past. Geef ook aan dat jij er zelf verdrietig van wordt en dat dat erbij hoort. Dat troosten fijn is. Soms helpt knuffelen, soms het maken van een mooie tekening.

Sommige kinderen vragen wat er dan met oma gaat gebeuren. Wordt oma een ster? Is ze straks nog ergens? Zit ze voor altijd in je hart? Eigenlijk zijn alle antwoorden goed. 

Rondom het moment van overlijden zullen er ongetwijfeld weer andere vragen opkomen, maar als je deze stap hebt gezet zul je ook daar de juiste woorden voor vinden. 

Ik hoop dat je hier iets aan hebt, mocht je nog vragen hebben, schroom niet om opnieuw in de pen te klimmen.

Voor nu heel veel sterkte en warme groet

Nel Kleverlaan

Laatst bewerkt: 25/07/2019 - 17:03