Lunch!
De lunch
...was vroeger de Hollandse klassieker: boterhammen met kaas en karnemelk. En af en toe een broodje kroket. Met als afwisseling een lekkere bak met rauwkost want vezels zijn goed! Sinds de chemoradiatie heb ik vaak last van een opgeblazen gevoel wanneer ik brood eet. Rauwkost leidt tot oprispingen - hips!- en gas...Dus ik ging op zoek naar variatie. Ik schreef al eerder enthousiast over soep; stevige maaltijdsoep, lichte bouillon; allemaal goed als lunch gerecht. De warmte doet me ook goed en dan is het ook gauw smaakvol. En met een flinke pan soep kun je gauw drie dagen toe, dus dan heb je eer van je werk. Huisgenoten met 'lekkere trek' of hongerklop zijn er blij mee. In plaats van rauwkostsalades (waarvan ook de diëtiste zei: 'ja, daar kunnen je darmen nu niks mee. De opname van voedingsstoffen is minimaal'.) kwamen de groenten. Gegrild (langzaam) of gestoomd met een beetje dressing. Dat betekent niet dat ik nu twee keer per dag een warme maaltijd sta klaar te maken want dat zou het wel bewerkelijk maken. Ik gebruik vaak de groenten van de vorige dag. En niet alle groenten zijn daarvoor geschikt. Bij mij zijn favoriet: bietjes, venkel, wortel, knolselderij, witlof. Ik maak een flinke hoeveelheid groente schoon; wat ik nodig heb voor het avondeten en een beetje voor de volgende dag. Soms kan ik alles in één pan gaarmaken, soms gaat er, voor de lunch, een gedeelte apart in de stoompan of op de grill. De volgende dag haal ik het bijtijds uit de koelkast zodat het in elk geval op kamertemperatuur is. Onder de grill opwarmen kan lekker zijn. Voor de dressings heb ik inmiddels een voorraadje ingrediënten waar ik lekker mee kan variëren: komijn-,venkel-,kummel-, sesamzaad en gedroogde kruiden als dille, oregano, tijm, kerrie. Hetzelfde geldt voor olie en azijn: een geurige olijfolie, sesam- of een notenolie. Balsamico en appelazijn, maar een paar druppels citroen of sinaasappelsap kan ook genoeg zijn. Voor extra smeuiïgheid: een lepel yoghurt, zure room of hüttenkase of een beetje mayonaise. Voor een beetje knapperigheid: een paar gehakte nootjes (1 eetlepel) of een klein beetje rauwkost (2 eetlepels). En helemaal top met frisse kruiden erop: platte peterselie, verse dille, basilicum? Als je van zoet houdt misschien een stukje appel of banaan, rozijnen? Als vulling kun je ook prima een restje rijst of pasta gebruiken. Of een gekookt eitje.
Ja maar, wat doe je dan met wat samen?? denk je nu misschien. Ik zou zeggen: ga lekker uitproberen. Volg je eigen neus en doe waar je zin in hebt en wat je bij de hand hebt. Klassiekers zijn: bietjes* met dille en zure room, witlof met gehakte nootjes en banaan en beetje sinaasappelsap, selderij met kerrie en een beetje ketjap. Wortel met sesam en citroen. Ook hoeveelheden en verhoudingen is een kwestie van uitproberen: hoeveel pittigheid kan jij aan? Hoeveel kruiden heb je nodig om het voor jou smaakvol te krijgen? Allemaal heel persoonlijk. Het zou leuk zijn om hier te lezen wat jullie favoriete middagmix is! Ik ben heel benieuwd!
*verse bietjes, zelf gekookt hebben veel meer smaak. Wel op tijd opzetten, ze hebben meestal zeker een uur nodig. Als de vork er makkelijk ingaat als je prikt zijn ze gaar. Af laten koelen en dan nog schillen.
4 reacties
Ook als je geen kanker hebt heerlijk. Dank je wel!☺
Dank voor het compliment! Mensen eten inderdaad graag met me mee.
Als ik dit lees denk ik aan een van mijn favorieten. Aubergine stomen, warm in blokjes snijden. Koriander, munt, rood pepertje, wat sojasaus en zoete chilisaus, sesamolie en citroensap in de foodprocessor, blender of staafmixer. Mengen met de nog warme aubergine. Laten afkoelen en af en toe omscheppen.
Ik maak ook nog wel eens vietnamese summerrolls voor de lunch. Vooral met rauwkost, maar ik denk dat je daar ook gestoomde, gekookte of geblancheerde groenten voor kan gebruiken. Heerlijk met een beetje chilisaus, sojasaus of een pindakaas/sojasausmixje.
Gelukkig kan ik ondanks chemoradiatie en een stoma zo goed als alles eten, dat scheelt.
Wat leuk, jullie reacties. En het lijkt me heerlijk met die gestoomde aubergines. Pepertje laat ik eruit want dat is nog steeds een dingetje voor mijn darmen. Ik ga het zeker proberen!